Eskalacija

Procjenjuje da se da Hezbollah ima oko 130.000 raketa i projektila sposobnih da potpuno neutrališu napredne izraelske sisteme protuzračne odbrane i pogode njegov najveći grad.

U izvještaju američkog časopisa Foreign Policy navodi se da postoji uvjerenje kako je Hezbollah izgradio mrežu tunela ispod Libana za koju izraelski analitičari kažu da je veća od one koju koristi Islamski pokret otpora Hamas u Pojasu Gaze. Dakle, šta onda ovaj pokret može uraditi Izraelu?

Za razliku od Gaze, koja je geografski izolirana od svojih pomagača u Teheranu, Iran je izgradio kopnene i zračne rute za snabdijevanje koje vode do Libana kroz Irak i Siriju, a koje bi se mogle koristiti za podršku snagama Hezbollaha u slučaju sveopćeg rata protiv Izraela, prema Amy Mackinnon, dopisnici časopisa za obavještajne službe i nacionalnu sigurnost.

Iako je rat koji Izrael vodi u Pojasu Gaze u fokusu svjetske pažnje više od osam mjeseci, vatra sličnog rata nastavlja da bjesni na drugom frontu, na sjevernoj granici okupatorske države s Libanom.

Libanski Hezbollah je prošle sedmice pokrenuo do sada najveći raketni napad na Izrael, kao odgovor na izraelski zračni napad u kojem je ubijen visokorangirani komandant ovog pokreta, što je izazvalo zabrinutost da bi sukob brzo mogao izmaći kontroli.

Prema pisanju američkog časopisa, Hezbolalh, kojeg podržava Iran, lansirao je hiljade projektila, protivtenkovskih granata i dronova na Izrael, dok je izraelska ratna avijacija odgovorila hiljadama zračnih napada, prisiljavajući 140.000 ljudi s obje strane granice da napuste svoje domove.

Iako je američki državni sekretar Antony Blinken u utorak rekao da Izrael i Hezbollah ne žele ući u široki rat, Mackinnon u svom izvještaju kaže da stvari možda baš idu u tom smjeru.

Razaranje za razaranje

Što se tiče izraelskog ministra vanjskih poslova Israela Katza, on je upozorio da će njegova zemlja uništiti Hezbollah i da će Liban biti izložen snažnim udarima ako izbije sveopći rat.

Foreign Policy je prokomentarisao Katzovu izjavu rekavši da će i Izrael biti uništen ako izbije takav rat, citirajući Centar za međunarodne i strateške studije u Washingtonu koji vjeruje da je Hezbolalh “moćniji” od pokreta Hamas, te da je najnaoružaniji nedržavni akter na svijetu, jer je izgradio napredni arsenal uz pomoć Irana, Sirije i Rusije.

S tim u vezi, citirao je diplomatu Michaela Orena, izraelskog ambasadora u Sjedinjenim Američkim Državama za vrijeme administracije predsjednika Baracka Obame, koji je rekao da “Hamas predstavlja taktičku prijetnju državi Izrael, dok mu Hezbollah predstavlja stratešku prijetnju”.

Procjenjuje se da taj pokret ima oko 130.000 raketa i projektila sposobnih da potpuno neutrališu napredne izraelske sisteme protuzračne odbrane i pogode njegov najveći grad.

Oren je ove procjene opisao kao “zastrašujuće” i sugerirao šta bi nam “Hezbollah mogao uraditi za tri dana”.

“Govorimo o gađanju naše osnovne infrastrukture, rafinerija nafte, zračnih baza i Dimone”, dodao je, mislivši na lokaciju izraelskog nuklearnog istraživačkog postrojenja.