RASTU TENZIJE

Kanadski patrolni brod uplovio je danas u luku u Havani, samo nekoliko sati nakon što su Sjedinjene Američke Države objavile da je u pomorskoj bazi Guantanamo usidrena podmornica, neposredno nakon dolaska ruskih vojnih plovila.

Sredinom sedmice, iz ruskog Ministarstva odbrane saopćeno je da su fregata "Admiral Gorškov" i podmornica na nuklearni pogon "Kazanj" uplovile u luku u Havani. Ove aktivnosti su uslijedile nakon obuke upotrebe "raketnog naoružanja visoke preciznosti" u Atlantskom okeanu.

Kanadski patrolni brod "Margaret Brooke" jučer je započeo manevar za ulazak u luku u Havani. Iz komande kanadskih snaga opisali su ovu akciju kao "posjetu luci u znak poštovanja dugotrajnih bilateralnih odnosa između Kanade i Kube".

Nekoliko sati ranije, Južna komanda američkih snaga saopćila je da je podmornica "Helena" stigla u rutinsku posjetu luci u zalivu Guantanamo, udaljenom oko 850 kilometara jugoistočno od Havane. Kubansko Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je nezadovoljstvo zbog ovog dolaska.

"Uobičajeno je da se pomorske posjete našoj zemlji dešavaju nakon poziva, što sada nije slučaj," naglasio je zamjenik kubanskog ministra spoljnih poslova Carlos Fernandez de Cossio.

Na novinarsko pitanje o tome kakvu poruku Moskva šalje slanjem svojih plovila, portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je da "Zapad nikada ne primjećuje poruke koje im se šalju diplomatskim kanalima, ali čim dođe do vojnih vježbi ili pomorskih puteva, odmah stižu pitanja i težnje o tome kakvi su to signali".

Zaharova je potom upitala zašto samo signali ruske vojske i mornarice dopiru do Zapada.

Prema saopćenju, ruska plovila će ostati u havanskoj luci do početka naredne sedmice.