Istraga

Opservatorij je saopćio da nije pronašao nikakve dokaze o prisustvu vojnih ciljeva ili naoružanih elemenata u blizini ciljanog stambenog trga u vrijeme izraelskog napada.

Istraga koju je proveo Euro-mediteranski opservatorij za ljudska prava pokazala je da je izraelska vojska počinila masakr u novembru prošle godine, kada je bombama ogromne razorne moći napala gusto naseljeni stambeni trg u kampu Jabalia u sjevernom Pojasu Gaze, što je dovelo do smrti oko 120 Palestinaca, većinom iz jedne (iste) porodice.

Istraga – koja je trajala nekoliko mjeseci, a zasnivala se na višestrukim terenskim obilascima mjesta zločina, svjedočenjima preživjelih, očevidaca i satelitskim snimcima – otkrila je da su izraelski zračni napadi izvedeni američkim oružjem, a ciljali su poznati stambeni trg, poznat kao trg Al Abu Eida, sa stambenim zgradama u kojima su se nalazile stotine civila i raseljenih osoba.

Opservatorij je u rezultatima istrage objavljenim u četvrtak rekao da incident koji se dogodio 1. novembra 2023. predstavlja ratni zločin i zločin protiv čovječnosti po svim parametrima, koji je izraelska vojska počinila nad civilima, a u okviru svog širokog napada pokrenutog na civilno stanovništvo u Pojasu Gaze, što predstavlja dio šireg zločina genocida počinjenog nad Palestincima od 7. oktobra, navodi opservatorij.

Opservatorij je procijenio da je u vrijeme napada na tom području bilo više od 500 ljudi, od kojih je većina bila iz porodice Abu Eida. Taj broj uključuje i stanovnike koji žive na tom području, osim raseljenih osoba koja su se tamo sklonila.

Detalji istrage

U detaljima istrage se navodi da su oko 12:30 i bez upozorenja, avioni izraelske vojske bacili između šest i osam bombi velike razorne moći na Trg Al Abu Eida, gađajući stambene zgrade visine od jednog do pet spratova, pored dječjeg vrtića.

U roku nekoliko sekundi zgrade su sravnjene sa zemljom, dok su druge, također, pretrpjele veća razaranja. Napad je izazvao velika razaranja na tom području i oštećenja okolnih zgrada, osim velikih rupa u tlu, od kojih su najmanje tri bile vidljive, a koje dosežu dubinu od gotovo 2,5 metara, dok je prečnik nekih dosezao i oko 10 metara.

Izraelska vojska je tada tvrdila da je njen avion gađao komandni i kontrolni centar povezan s Hamasom u Jabaliji i eliminisao članove tog pokreta te da je pozvala stanovnike da napuste naselje kako bi se izbjegle civilne žrtve, kako je rekla.

Međutim, istraga koju je proveo Euro-mediteranski opservatorij negirala je postojanje bilo kakvih prethodnih upozorenja izraelske vojske, prema svjedočenjima svih preživjelih i očevidaca. To je potvrđeno i pregledom telefona nekih stanovnika tog područja, koje je obavio tim opservatorija, gdje je utvrđeno da nema obavještenja ili poruka u kojima se traži odlazak prije gađanja.

Isto tako, svi ljudi s kojima je razgovarao tim opservatorija negirali su da su vidjeli bilo kakve naoružane elemente ili da je u tom području prije gađanja došlo do bilo kakvih vojnih sukoba.

Opservatorij je saopćio da nije pronašao nikakve dokaze o prisustvu vojnih ciljeva ili naoružanih elemenata u blizini ciljanog stambenog trga u vrijeme izraelskog napada.

Korišteno oružje

Što se tiče korištenog oružja, istraga je pokazala da postoji konzistentnost između oružja korištenog u napadima na Jabaliju 31. oktobra i 1. novembra prošle godine i sličnosti u veličini, obrascima uništavanja i posljedicama koje je izazvalo.

Mnogi stručnjaci za oružje i inspektori zaključili su da se radi o bombama JDAM, odnosno GBU 31 ili GBU 56, koje su bile teške oko 900 kilograma, što je oružje koje SAD isporučuje izraelskoj vojsci putem izvoza ili lokalne proizvodnje sa njenom licencom.

Istraga Euro-mediteranskog opservatorija za ljudska prava zaključila je da je napad izraelske vojske na trg Al Abu Eida bio ili direktan i hotimičan ili pretjerano nasumičan, a oboje predstavlja ratni zločin u punom smislu prema Rimskom statutu.

To gađanje, također, predstavlja pravi zločin protiv čovječnosti koji je izraelska vojska počinila nad grupom civila, jer je izvršeno u okviru široko rasprostranjenog i sistematskog vojnog napada koji je izraelska vojska pokrenula na civilno stanovništvo u Pojasu Gaze, prema rezultatima istrage.