Konačna odluka

Slovenački parlament sinoć je podžao odluku vlade te zemlje o priznanju Palestine, čime je Slovenija postala 147. članica Ujedinjenih nacija koja je priznala Palestinu.

Za priznanje je glasalo 52 od 53 prisutnih poslanika i niko nije bio protiv te odluke.

“Današnje priznanje Palestine kao suverene i nezavisne države šalje nadu palestinskom narodu na Zapadnoj obali i u Gazi”, poručio je slovenački premijer Robert Golob.
  Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon poručila je da je ovo istorijski dan.

„Narodna skupština Slovenije zvanično je priznala Palestinu, čineći Sloveniju 147. zemljom koja je to učinila. Ovo priznanje je izraz naše posvećenosti miru i pravdi“, napisala je ona na društvenoj mreži „X“.

Kako je navela, Slovenija je na pravoj strani istoriji, podržavajući rješenje dvije države za trajni mir.
  Ona je uputila i poruku narodu Palestine.

"Dragi narode Palestine, današnja konačna odluka Slovenije je poruka nade i mira. Vjerujemo da samo rješenje dvije države može dovesti do trajnog mira na Bliskom istoku. Slovenija će neumorno nastaviti da radi na bezbjednosti obe države i nacije, Palestince i Izraelce", poručila je Fajon.
  Vlada Slovenije je u četvrtak poslala parlamentu prijedlog o prizanju države Palestine, a premijer Robert Golob je izjavio da bi ona bila priznata prema granicama iz 1967. godine ili prema granicama koje bi bile dogovorene na nekom mirovnom sporazumu u budućnosti.

Dok su tri stranke iz vladajuće koalicije navele da je priznanje Palestine jedini ispravan put ka podršci miru, opozicione SDS i Nova slovenija (NS) tvrde da je riječ o kampanjskom potezu uoči izbora za Evropski parlament.

Opozicija je zato blokirala vanrednu sjednicu skupštine. SDS je tokom plenarne sjednice ponovo podneo prijedlog za raspisivanje savjetodavnog referenduma prije glasanja o priznanju Palestine, ali je vladajuća koalicija je taj prijedlog odbila.

Izvor: Kosovo Online