‘Historijski trenutak’

Nekoliko članica Evropske unije tvrdi da je rješenje o dvije države ključno za dugoročni mir u regiji.

Norveška, španska i irska vlada u srijedu su objavile da priznaju nezavisnu palestinsku državu.

Norveški premijer Jonas Gahr Store objavio je na konferenciji za novinare da će njegova zemlja priznati Palestinu kao državu od 28. maja, uprkos upozorenjima Izraelske vlade.

Pedro Sanchez, španski premijer, kaže da će njegova zemlja, također, priznati palestinsku državu 28. maja.

Irski premijer Simon Harris je, objavljujući odluku Dublina, izjavio da će “svatko od nas sada preduzeti sve državne korake koji su potrebni da se ta odluka provede”.

“Uvjeren sam da će nam se u nadolazećim sedmicama druge zemlje pridružiti u preduzimanju ovog važnog koraka”, rekao je na konferenciji za novinare.

U videu koji je podijelio na društvenim medijima, irski ministar vanjskih poslova Micheal Martin kaže da je njegova zemlja iznijela “nedvosmislenu podršku jednakom pravu na sigurnost, dostojanstvo i samoopredjeljenje za palestinski i izraelski narod”.

Radost PLO-a, negodovanje Izraela

Hussein al-Sheikh, glavni sekretar Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), objavio je post na X-u na najave Španije, Irske i Norveške da će priznati palestinsku državnost.

“Historijski trenuci u kojima slobodni svijet pobjeđuje za istinu i pravdu nakon dugih decenija palestinske nacionalne borbe, patnje, boli, okupacije, rasizma, ubistava, ugnjetavanja, zlostavljanja i razaranja kojima je narod Palestine bio izložen”, rekao je.

Irska, Španija, Slovenija i Malta, zemlje članice Evropske unije, proteklih sedmica su rekle da namjeravaju priznati Palestinu, tvrdeći da je rješenje o dvije države ključno za dugoročni mir u regiji.

Izrael, pak, kaže da će priznanje od evropskih nacija “potaknuti ekstremizam i nestabilnost” i učiniti ih “pijunom u rukama Hamasa”.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz opoziva ambasadore svoje zemlje u Norveškoj i Irskoj zbog poteza dvije vlade da službeno priznaju palestinsku državu.

“Danas šaljem oštru poruku Irskoj i Norveškoj – Izrael neće šuteći preći preko ovoga”, rekao je Katz u izjavi.