JUGOISTOK ZEMLJE

U razgovorima sa anonimnim izvorima zapadni mediji, ABC News i The Washington Post, jučer su objavili da je započela dugoočekivana kontraofanziva protiv Rusije.

ABC javlja da su dva ukrajinska zvaničnika, uključujući izvor blizak ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, potvrdili da je aktivna faza ukrajinske kontraofanzive u toku. Washington Post je citirao čak četiri neimenovane osobe iz oružanih snaga Ukrajine, dok se NBC pozvao na višeg oficira i vojnika u blizini linije fronta.

Uprkos svim tim potvrdama, Kijev negira da je kontraofanziva počela.

Prošle sedmice zapadni zvaničnici su izjavili da su se dobro pripremljene ukrajinske trupe posljednjih dana okupljale na strateškim lokacijama u blizini linije fronta.

Ukrajinske snage pojačale su napad na liniju fronta na jugoistoku Ukrajine. Ova informacija dolazi od četiri pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, koji su željeli ostati anonimni jer im nije dozvoljeno da javno razgovaraju o borbi.

Ukrajinske snage se sastoje od specijalizovanih jurišnih jedinica, naoružanih zapadnim naoružanjem i koje su podučavane NATO taktici. Napadi na jugoistoku Ukrajine znak su da su ukrajinske snage značajno napredovale duboko u teritoriju koju je okupirala Rusija.

O teškim borbama u Zaporoškoj oblasti izvještavaju ruski ratni dopisnici. Cilj ukrajinskih snaga može biti da prekinu pristup ruskim snagama takozvanom kopnenom mostu između kopnene Rusije i okupiranog poluostrva Krim, presjećajući najvažnije linije snabdijevanja Rusa.

Zapadni mediji pretpostavljaju da bi ukrajinske trupe mogle pokušati da oslobode i gradove Melitopolj i Enerhodar, gdje se nalazi Zaporoška nuklearna elektrana (ZNPP).