BUDUĆI PREDSJEDNIK SAD-A?

U svijetu američke politike, Ron DeSantis pojavio se kao istaknuta figura, zaokupivši pažnji svojim hrabrim pristupom upravljanju i pozicionirajući se kao vođa američke desnice. Guverner Floride je u srijedu i zvanično saopćio svoju kandidaturu za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Rođen u Jacksonvilleu na Floridi 14. septembra 1978. godine, DeSantis je odrastao u području Tampa Baya. DeSantis je od ranog djetinjstva pokazivao takmičarski duh i želju za isticanjem. Bio je nadareni igrač bejzbola, vodio je svoju ekipu do Little League World Series 1991. i proslavio se svojim vještinama.

Nadaren student i igrač bejzbola


Obrazovanje je igralo presudnu ulogu u DeSantisovom životu. Pohađao je Univerzitet Yale, gdje je briljirao i akademski i sportski. Diplomirao je historiju i 2001. godine. Tokom svog boravka na Yaleu DeSantis se okrenuo konzervarvativnim politika, nakon što se razočarao ljevičarskim ideologijama koje dominiraju kampusom.

Nakon Yalea, DeSantis je diplomirao pravo na Pravnom fakultetu Harvarda, gdje je diplomirao s pohvalom. Nakon studija, pridružio se mornarici kao vojni sudac, služeći u zaljevu Guantanamo i Iraku.

Godine 2012. DeSantis je započeo svoju političku karijeru kandidirajući se za Kongres. Brzo je dobio podršku konzervativnih organizacija, uključujući Donalda Trumpa. Kao član Kongresa, DeSantis se pridružio konzervativnom krilu Republikanske stranke, zalažući se za konzervativnu politiku i povratak tradicionalnih američkih vrijednosti

Tokom svoje političke karijere, DeSantis je zadržao mali unutrašnji krug, a njegova supruga je imala ključnu ulogu kao politički savjetnik od najvećeg povjerenja. Njihovo partnerstvo je bila značajna pokretačka snaga njegovog uspjeha.

DeSantisov politički uspon nastavio se kad se kandidirao za guvernera Floride 2018. Njegova bliska povezanost s Donaldom Trumpom i nepokolebljivo protivljenje mjerama karantina tokom pandemije Covida-19 odjeknuli su među mnogim konzervativcima koji su smatrali da su im slobode ugrožene. DeSantis se pozicionirao kao zagovornik ličnih sloboda i snažan zagovornik oživljavanja ekonomije. Njegov pristup dobio je podršku značajnog dijela republikanske baze.

Kao guverner, DeSantis je provodio politiku usklađenu s njegovim konzervativnim načelima. Potpisao je zakon čiji je cilj pooštravanje propisa o galasnju, ograničavanje pristupa pobačaju i zabranu građenja beskućničkih naselja.

DeSantisovo suočavanje s pandemijom Covid-19 bio je ključni trenutak u njegovoj karijeri. Relativno niža stopa smrtnosti od Covid-19 na Floridi u usporedbi s drugim mnogoljudnim državama privukla je pažnju i potaknula nagađanja o DeSantisovom potencijalu kao nacionalnog vođe.

Potpisao je, a zatim proširio zakon o roditeljskim pravima u obrazovanju — poznat među kritičarima kao zakon "Nemoj reći gay" , koji zabranjuje nastavu ili raspravu o LGBTQ pitanjima u javnim školama na Floridi za sve razrede. Također je potpisao zakon koji zabranjuje državno i savezno finansiranje programa raznolikosti, jednakosti i inkluzije na državnim fakultetima i univerzitetima.

Bitka s Disneyem


DeSantis je spreman boriti se protiv bilo koga ili bilo čega što mu se nađe na putu. Možda nema boljeg primjera od njegove svađe s divom Disneyem , jednim od najvećih poslodavaca u njegovoj saveznoj državi.

Borba je započela prošle godine nakon što se Disney, opterećen značajnim unutrašnjim i vanjskim pritiskom, javno usprotivio zakonu "Ne reci gay". Kao odmazdu, DeSantis je preuzeo samoupravni distrikt Disney Worlda kroz zakon koji su donijeli floridski zakonodavci i imenovao novi nadzorni odbor koji će nadzirati općinske usluge za rasprostranjene tematske parkove i hotele. DeSantis je prijetio da će izgraditi državni zatvor u blizini parka.

Disney je podnio tužbu protiv DeSantisove administracije, pravnu bitku koja će DeSantisa vjerojatno pratiti kroz predsjedničku kampanju 2024. Usred borbe, Disney je prošle sedmice objavio da odustaje od planova za izgradnju novog kampusa u centalnoj Floridi koji bi zaposlio 2000 ljudi.

Sukob s Trumpom


Iako je nekada govorio jako pozitivno o njemu, Trump je posljednjih mjeseci "promijenio ploču" te je postao jedan od najvećih kritičara DeSantia.

Trump je DeSantisa nazvao "Ron DeSanctimonious" i "Meatball Ron", između ostalih podrugljivih nadimaka. Tokom svojih skupova Trump dovodi u pitanje DeSantisovu lojalnost. U plaćenim oglasima i objavama na društvenim mrežama Trump je također ciljao na DeSantisovu evidenciju o socijalnom osiguranju i zdravstvenoj njezi.


Čak je doveo u pitanje DeSantisovu seksualnost dok je dijelio postove na društvenim mrežama koji sugeriraju da se DeSantis neprimjereno ponašao s maloljetnim učenicima dok je nakratko predavao u srednjoj školi u svojim ranim 20-ima.

Pitanje Ukrajine


Godine 2014. i 2015. podržao je slanje oružja u Ukrajinu kako bi se suprotstavio Rusiji, a predbacio je predsjedniku Obami rekavši da nije imao učinkovitu strategiju borbe s Putinom. Godine 2023. doveo je u pitanje američku umiješanost na Krimu ili graničnim područjima Ukrajine i opisao rusku vojnu akciju protiv zemalja NATO-a kao neizbježnu. Istodobno je ponovio kritike da Obamina administracija tada nije Ukrajini isporučila oružje i time SAD nije pokazao snagu protiv Rusije.

DeSantis je osudio rusku invaziju Ukrajine 2022. i pohvalio ukrajinski otpor. 1. marta rekao je da je predsjednik Biden preblag prema Rusiji i da bi Biden trebao primijeniti sankcije na rusku naftnu industriju.

Također je kritikovao predsjednika Joea Bidena jer je posjetio Ukrajinu, a da nije učinio "ništa da osigura vlastitu granicu ovdje kod kuće", i rekao da misli da je Rusija neprijateljski raspoložena, ali da je Kina veća prijetnja.

Nakon što je Međunarodni krivčni sud izdao nalog za hapšenje Putina i Marije Lvove-Belove, DeSantis je pordžao ICC smatrajući Putina ratnim zločincem . DeSantis je pojasnio da njegove prethodne izjave nisu imale za cilj opravdati Rusiju ili smanjiti uplitanje SAD-a, već suprotstaviti se većem uplitanju i suprotstaviti idejom o raspoređivanju američkih trupa u ukrajinskom sukobu, te je rekao da svijet treba Putina smatrati odgovornim.

Nedavne ankete pokazale su da DeSantis još uvijek zaostaje za bivšim predsjednikom što se tiče njegove popularnosti među američkim republikancima. No razlika je sve manja.