Trećeplasirani

Sinan Ogan, koji je osvojio treće mjesto u prvom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj, objavio je svoju podršku Erdoganu u drugom krugu koji će se održati 28. maja.

Sinan Ogan, koji je osvojio treće mjesto na prošlosedmičnim predsjedničkim izborima u Turskoj, objavio je svoju podršku aktuelnom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu u drugom krugu izbora.

Kandidat nacionalista objavio je svoju odluku u ponedjeljak, nekoliko dana prije drugog kruga izbora (28. maja) kada će Turci odlučivati da li će Erdogan ili lider opozicije Kemal Kilicdaroglu voditi državu narednih pet godina.

U prvoj rundi izbora 14. maja, Erdogan je osvojio 49,52 posto i jako mu je malo nedostajalo da u prvom krugu ostvari pobjedu.

Kilicdaroglu, kandidat šestostranačke opozicione alijanse, osvojio je 44,88 posto, a Ogan, koga je podržavala Alijansa ATA, bio treći sa 517 posto glasova.

Stav Stranke pobjede

Ogan (55), bivši akademik, bio je kandidat alijanse desničarskih stranaka na čelu sa Strankom pobjede koja je poznata po antiimigracionim stavovima u Turskoj, najvećem domaćinu izbjeglica na svijetu.

Kilicdaroglu je kazao kako će anulirati mnoge Erdoganove promjene na domaćoj i stranoj politici, kao i u ekonomiji, te promjenu ekonomskog programa koji se bavi krizom porasta životnih troškova.

Erdogan je rekao kako je glas za njega u drugom krugu glas za stabilnost.

Analitičari smatraju kako Oganova podrška Erdoganu daje na snazi, ali i dijeli Oganove pristalice. Stranka pobjede će sutra posebno objaviti vlastiti stav o podršci kandidatima u drugome krugu.