VELIKE RAZLIKE

Nakon nepotpunih rezultata predsjedničkih izbora u Turskoj, izvijesno je da će pred turskim biračima biti još jedan izborni krug u kojemu će doći do izravnog okršaja dugogodišnjeg lidera Recep Tayyip Erdogan i predstavnika opozicije Kemal Kilicdaroglua.

Prema podacima agencije Anadolija nakon 99,38 posto prebrojanih glasova Erdogan vodi sa 49,36 posto glasova, slijedi ga Kilicdaroglu sa 44,99 posto, a kandidat Sinan Ogan je dobio 5,21 posto glasova.

Prednost u većim urbanim centrima ima Kilicardoglu, u Istanbulu vodi sa 48,55 posto, Ankari 47.31 posto, Izmiru 63.29 posto, Antalyi 53.13 posto te Adani s 50,89 posto.

Erdogan s druge strane od većih gradova vodi samo u Bursi sa 51,47 posto te Konyi sa 68,94 posto.

Na krajnjem istoku zemlje, gdje su uglavnom nastanjeni Kurdi Kilicardoglu je odnio uvjerljivu pobjedu.

No u centralnom dijelu zemlje,kao i na sjeveru uvjerljivu pobjedu odnio je Erdogan, pa tako u mjestima poput Yozgata ima čak 72,7 posto, ili Bayburta 78,86 posto podrške glasača.

Najuvjerljiviju pobjedu Kilicardoglu je odnio u gradu Tunceli, gdje je pridobio 80,26 posto birača.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Turskoj će se održati za dvije sedmice, a prevagu će donijeti glasovi trećeplasiranog kandidata Sinana Ogana.

Oganovi birači su uglavnom desne političke orijentacije, te su Kilicdaroglu zamjeraju preblag odnos prema kurdskim pobunjenicima na istoku zemlje. To je samo jedan od pokazatelja da je u drugom krugu izvjesna pobjeda Erdogana.