DRŽAVA NA PREKRETNICI

U Turskoj će danas biti održani opći izbori na kojima će državljani ove zemlje birati novi saziv parlamenta, ali i predsjednika koji bi trebao dobiti petogodišnji mandat.

Izbornu kampanju u ovoj državi obilježila je intenzivna rasprava između zvaničnika vladajuće AK Partije i predstavnika opozicionih stranaka. Kao i u brojnim drugim zemljama ni turska politička scena nije mogla proći bez međusobnih optužbi i obračuna u kojima su se često politički programi mijenjali sa uvredama na ličnom nivou.

Kada je riječ o izborima za predsjednika, uzevši u obzir turski politički sistem i reforme Ustava koje su izvršene 2018. godine, uloga predsjednika značajno se promijenila i dobila na važnosti pa je samim tim i fokus javnosti kako u Turskoj tako i u svijetu bio na kandidatima za ovaj nivo.

U borbi za predsjednika države koplja će ukrstiti aktuelni predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i predstavnik ujedinjene opozicije i predsjednik Republikanske narodne partije Kemal Kilicdaroglu.

Tokom izborne kampanje, kandidati su se fokusirali na ekonomske mjere, ali nisu izostale i međusobne optužbe. Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan koji se na mjestu predsjednika nalazi od 2014. godine, u svojoj izbornoj kampanji optužio je opozicionog kandidata za saradnju sa teroristima te da Tursku nastoji ponovno predati u ruke Međunarodnog monetarnog fonda i brojnih zapadnih "lihvara".

"Nećemo moliti za novac od kamatara u Londonu kao što je to učinio gospodin Kemal. Nećemo ponovo predati našu ekonomiju Međunarodnom monetarnom fondu. Za 21 godinu, uveli smo najveće investicije u našu zemlju i realizovali projekte u svakoj od 81 pokrajine. Oslobodili smo se političke nestabilnosti, državnih udara, kriza i tutorstva. Nikada se nismo povinovali politici prepreka sa kojom smo se suočavali. Nikada nismo podlegli politici sabotaža sa kojima smo se suočavali. Kemal Kilicdaroglu može razgovarati sa lihvarima u Londonu kada god poželi, ali će izgubiti ove izbore", rekao je Erdogan na jednom od skupova.

S druge strane, Kemal Kilicdaroglu bit će predstavnik šest opozicionih stranaka koje su se uoči izbora ujedinile u borbi protiv AK Partije i predsjednika Erdogana.

U svom predizbornom programu, Kilicdaroglu je veliku pažnju posvetio mladima, ali i etničkim skupinama koje je, prema njegovom mišljenju, Erdogan decenijama ugnjetavao.

"Mladi žele demokratiju. Ne žele politiku zbog koje će im policija ujutro pokucati na vrata jer su objavili nešto na Twitteru. Govorim mladim ljudima da me mogu slobodno kritikovati. Borit ću se da im osiguram ovo pravo. Ja idem svojim putem bez obzira na to šta o tome misle Erdogan I njegovi partneri. Ne mogu me skloniti. Ne mogu me uplašiti. Dao sam obećanje naciji", poručio je Kilicdaroglu.

Pored izbora za predsjednika Turske, državljani ove zemlje birat će i novi saziv parlamenta, odnosno Velike narodne skupštine koja broji 600 zastupnika. Za izbore su se ukupno registrovale 24 partije, a pored njih učešće će uzeti i veliki broj nezavisnih kandidata.

Kako su saopćili iz izborne komisije u Turskoj, birališta će se u 81 regiji otvoriti u 7 sati i zatvoriti u 16 sati. Prvi preliminarni rezultati za predsjednika i parlament bit će poznati u 20 sati.

Prema izbornim pravilima, kada je riječ o izboru predsjednika, ukoliko niti jedan od kandidata u prvom krugu izbora ne osvoji 51 posto glasova raspisat će se drugi krug u kojem će se naći dva kandidata sa najvećim brojem glasova. Drugi krug izbora u tom slučaju održat će se 28. maja.

Iako su izborne ankete varirale, svjetske statističke agencije saopćile su kako opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu uživa veću podršku stanovnika u odnosu na aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.