TENZIJE KULMINIRALE

Nedugo prije jučerašnjeg zatvaranja birališta u Amsterdamu za opće izbore u Turskoj počela je velika tučnjava, zbog čega je policija morala intervenisati.

Prema zvaničnim informacijama, potukli su se pristalice dvije političke stranke. Nije precizirano o pristalicama kojih političkih stranaka je riječ.
  Naglašeno je da je to bio veliki incident zbog kojeg je djelovala interventna policija, koristeći se psima i helikopterom. Policijski helikopter je letio iznad prostora na kojem su bila birališta.
  Kako je kazao jedan od svjedoka, posljednjih dana je bilo tenzija na mjestu izbora, ali da je situacija jučer kulminirala. Policija je uspostavila red, a oni posljednji su biračka mjesta napustili jutros, dva i po sata poslije ponoći.
  Kako je objavio Nizozemski javni emiter (NOS), nije poznato da li je neko povrijeđen i da li je bilo hapšenja.

Prošle sedmice u Marseilleu, također tokom glasanja, potukli su se pristalice i protivnici turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Tom prilikom su povrijeđena četiri policajca i uhapšene su dvije osobe. Opći izbori u Turskoj bit će održani 14. maja, a Turci koji žive u inostranstvu već glasaju. Bira se novi predsjednik i članovi parlamenta.