Prema istraživanju njemačkog Bilda, ukrajinska tajna služba pokušala je u nedjelju da ubije ruskog predsjednika Vladimira Putina dronom kamikazom. Iako je pokušaj atentata propao, ruske vlasti taj pokušaj drže u tajnosti.

Dron UJ-22 poletio je u Ukrajini u nedjelju popodne. To je najmoderniji ukrajinski dron srednjeg dometa sa dometom do 800 kilometara. Njihov cilj: novoizgrađeni industrijski park u blizini Moskve – 500 kilometara od Ukrajine, piše Bild.

Romanenkovo pismo

Ukrajinski aktivista Jurij Romanenko, za kojeg se tvrdi da ima bliske veze s kijevskim obavještajnim službama, naveo je to u pismu u kojem se preuzima odgovornost:

„Prošle sedmice su naši obavještajci dobili informacije o Putinovom putovanju u industrijski park Rudnevo. U skladu s tim, poletio je naš dron kamikaza, koji je proletio kroz svu protuzračnu odbranu Ruske Federacije i srušio se nedaleko od industrijskog parka.”



Nekoliko privatnih ruskih medija izvijestilo je o padu drona UJ-22 u blizini sela Voroskogo, istočno od Moskve. Mjesto nesreće je oko 20 kilometara istočno od industrijskog parka Rudnevo. Snimci pokazuju da je na dronu bilo 30 eksplozivnih blokova C4 ukupne težine 17 kilograma.

Eksplozivna punjenja tipa M112 koriste, između ostalih, američka vojska i oružane snage Kanade.

Putinova posjeta parku

Putinov lični dopisnik Kremlja Pavel Zarubin rekao je u nedjelju ujutro da predsjednik planira da “posjeti industrijski park u Moskvi”. Kada bi ta posjeta trebalo da bude, nije rekao.︎ Ruski prolaznici su u nedjelju popodne objavili fotografije iz industrijskog parka Rudnevo, na kojima se vidi sivi travnjak ispred glavne zgrade koji je takođe poprskan zelenom bojom.

Međutim, nejasno je da li je šef ruske države želio da posjeti industrijski park u nedjelju ili tek u ponedjeljak. Iz bezbjednosnih razloga, Putinove posjete se ponekad obavljaju i dan prije nego što budu najavljene.

“Ukrajina stoga nije mogla biti sigurna da li će se posjeta održati “početkom sedmice” u nedjelju ili ponedjeljak. Očigledno Putin nije bio tamo do danas. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedjeljak kako ruski predsjednik Vladimir Putin radi u Kremlju i ne planira nikakve veće javne događaje”, navodi Bild.