Migracije

Najnovije brojke pokazuju da je oko tri četvrtine od 20,2 miliona migranata lično došlo u Njemačku od 1950. godine, a 4,9 miliona su direktni potomci tih imigranata.

U Njemačkoj je prošle godine živjelo 20,2 miliona ljudi koji su se ili sami doselili u Njemačku ili su im imigrirala oba roditelja, što je, prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, 6,5 posto više nego 2021. godine.

Kao rezultat takvih migracija, procenat useljenika prve i druge generacije u ukupnom stanovništvu Njemačke porastao je s 23 posto u 2021. na 24,3 procenta prošle godine.

Prema njemačkom Saveznom zavodu za statistiku, najveći dio čine izbjeglice iz Ukrajine, Sirije i Afganistana.

Procenat direktnih useljenika u stanovništvu porastao je za 7,3 posto, brže od broja direktnih potomaka roditelja imigranata rođenih u Njemačkoj, koji je sada četiri posto, prenosi agencija Beta, pozivajući se na Deutsche Welle.

Osnova podataka za tu statistiku je najnoviji takozvani mikro-popis stanovništva.

To je istraživanje koje se, za razliku od velikog popisa, provodi u kraćim vremenskim intervalima i na manjem uzorku.

Savezni zavod definiše osobe s migrantskom pozadinom one osobe koje su same emigrirale u Njemačku od 1950. godine (takozvana prva generacija), kao i one koji su njihovi direktni potomci, također poznati i kao “druga generacija”.

Najviše migranata iz Sirije

Najnovije brojke pokazuju da je oko tri četvrtine od 20,2 miliona migranata lično došlo u Njemačku od 1950. godine, a 4,9 miliona su direktni potomci takvih imigranata.

U muškom dijelu stanovništva procenat useljenika bio je nešto veći i iznosio je 24,8 posto, dok je žena 23,8 procenata.

S prosječnom starosti od 29,9 godina, oni koji su se doselili nakon 2013. (pri čemu se u najvećem broju slučajeva radi o osobama iz “izbjegličkog talasa”, ali i useljavanju iz zemalja EU-a) su znatno mlađi od neuseljeničke populacije čije je prosječna starost 47 godina.

Posmatrajući period od 2013. godine, najviše imigranata dolazi iz Sirije, 16 posto, a slijede Rumunija sa sedam i Poljska sa šest posto.

Ukrajina je na četvrtom mjestu s pet procenata, ali, prema Saveznom zavodu, Ukrajinci doseljeni prošle godine još nisu u potpunosti evidentirani u ovom posljednjem mikro-popisu.

‘Migrantska pozadina’

Prema posljednjim potpunim podacima s kraja 2021. u grupu najbrojnijih useljenika spadaju i državljani Hrvatske kojih je prema tim podacima 422.000 i po brojnosti se nalaze iza državljana Turske, Poljske, Rumunije, Sirije, Italije i Grčke.

Prema istim podacima za kraj 2021. u Njemačkoj je živjelo 252.335 državljana Srbije, kao i 222.065 državljana Bosne i Hercegovine.

Ako se u obzir uzmu oni useljenici kod kojih bar jedan od roditelja nije rođen kao Nijemac, onda se procenat stanovništva s “migrantskom pozadinom” dodatno povećava – na 28,7 posto ili 23,8 miliona stanovnika.

Pod definicijom “migrantska pozadina” statističari smatraju i osobe s jednim roditeljem useljenikom.

Više od polovine od 12,2 miliona Nijemaca s migrantskim porijeklom posjeduje njemačko državljanstvo od rođenja.