Dvodnevni

Sva polijetanja sa četiri aerodroma u Njemačkoj danas i sutra će biti otkazana, zbog štrajka radnika bezbjednosne kontrole.

Sva polijetanja sa četiri aerodroma u Njemačkoj danas i sutra će biti otkazana, zbog štrajka radnika bezbjednosne kontrole, na koji je pozvao sindikat Verdi, a sa posljedicama prekida suočit će se najmanje 100.000 ljudi.

Prema njemačkom aerodromskom udruženju ADV, zbog štrajkova na aerodromima u Dusseldorfu, Hamburgu i Kelnu/Bonnu, bit će otkazano oko 700 odlaznih letova, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Slijetanje na aerodrom i dalje će biti moguće, ali je očekivano da će letovi kasniti ili biti otkazani.

Sindikat Verdi je takođe pozvao osoblje obezbjeđenja da obustavi rad na aerodromu u Stuttgartu u petak, a nije poznato koliko otkazivanja će to prouzrokovati.

Štrajkovi zbog visoke inflacije

Razlog za štrajk su pregovori između sindikata i Saveznog udruženja kompanija za bezbjednost u vazduhoplovstvu (BDLS) o bonusima za noćne smjene, rada subotom, nedjeljom i za vrijeme državnih praznika, kojima nije postignut napredak.

Visoka inflacija u najvećoj evropskoj ekonomiji izazvala je niz štrajkova posljednjih mjeseci jer radnici traže veće plate kako bi nadoknadili rastuće troškove života.

Sindikat željeznice i transporta EVG najavio je jednodnevni štrajk za petak.

EVG zahtijeva 12 posto povećanja plata svojih 230.000 članova zbog rasta inflacije i troškova života.

Štrajk, koji će početi u tri sata ujutru i trajat će do 11 sati, utjecat će na rad pedesetak željezničkih kompanija među kojima je i državna Deutsche Bahn, koja je najveće željezničko preduzeće u Evropi.