NAKON POLA STOLJEĆA

Iran je službeno pozvao saudijskog kralja Salmana u zvaničnu posjetu, saopćio je to u ponedjeljak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Nakon godina loših odnosa koji su potaknuli brojne proxy sukobe širom Bliskog istoka, gdje su Teheran i Rijad podržavali suprotne strane od Jemena do Sirije, Iran i Saudijska Arabija postigli su sporazum o okončanju sedmogodišnjeg diplomatskog razdora.

"Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poslao je poziv saudijskom kralju u zamjenu za poziv Rijada za njega", rekao je glasnogovornik Nasser Kanaani na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

Glasnogovornik je također izrazio nadu da će Iran i Saudijska Arabija ponovno otvoriti svoje diplomatske misije do 9. maja, kako je predviđeno sporazumom postignutim uz posredovanje Kine.

"Mi i saudijska strana insistiramo na aktiviranju ambasada u vrlo kratkom roku kako bi iranski hodočasnici mogli prisustvovati mirnom hadžu koristeći usluge koje pruža ambasada", dodao je Kanaani.

Diplomatske misije su bile prekinute otkako je Saudijska Arabija prekinula odnose s Iranom 2016. godine, nakon što je njena ambasada u Teheranu napadnuto tokom spora između dviju zemalja oko pogubljenja šiitskog svećenika. Kraljevstvo je nakon toga zatražilo od iranskih diplomata da napuste zemlju u roku 48 sati.

Ukoliko kralj Salman prihvati poziv, to će biti prva posjeta saudijskog vladara Iranu još od daleke 1974. godine. Tadašnji saudijski kralj Faisal je posjetio Iran koji je bio pod apsolutnom vlašću režima Šaha Reze Pahlavija.

Ministri vanjskih poslova obiju zemalja sastali su se u Pekingu ranije ovog mjeseca na prvom službenom sastanku njihovih najviših diplomata.