SICILIJA

Italijanska policija objavila je kako je na moru, tačnije kod istočne obale Sicilije, zaplijenila dvije tone kokaina čija je procijenjena tržišna vrijednost preko 400 miliona eura.

Prema pisanju italijanske La Stampe, droga je bila upakovana u 70 paketa praćenih svjetlosnim signalnim uređajima i povezanom mrežom.

"Droga se nalazila u 70 pakovanja ukupne težine od skoro 2.000 kilograma. To je jedno od najvećih otkrića droge ikada napravljenih na nacionalnoj teritoriji. Pakete su, u okviru specifičnih kontrolnih aktivnosti finansijske policije, uočile vazdušno-pomorske jedinice. Nakon toga su sproveli akciju", piše italijanski list.

Također, pokrenuta je aktivnost zračnog izviđanja terena.

"Provjeravali smo prisustvo drugih paketa u području gdje su pronađeni i ovi paketi. Nakon što su zračne i pomorske aktivnosti završene, snage iz Katanije su pristupile pregledu paketa. Nakon analize, utvrđeno je da je riječ o kokainu", poručili su.

Analizirajući teren i metode pakovanja, italijanska policija je saopćila kako je droga na ovom području ostavljena iz jednog od teretnih brodova.

"Droga bi se naknadno izvukla i transportovala na kopno", saopćila je finansijska policija.