630.000 slobodnih radnih mjesta

Više od 630.000 slobodnih radnih mjesta za kvalificirane radnike nije se moglo popuniti prošle godine, jer nije bilo odgovarajućeg kadra.

U Njemačkoj je u 2022. manjak kvalificiranih radnika dosegao rekordne razmjere, uprkos relativno slaboj ekonomiji, pokazalo je novo istraživanje.

Više od 630.000 slobodnih radnih mjesta za kvalificirane radnike nije se moglo popuniti prošle godine, jer u cijeloj zemlji nije bilo odgovarajuće kvalificiranih nezaposlenih osoba, prema Centru za stručnost za osiguranje kvalificiranih radnika (Kofa) Njemačkog ekonomskog instituta (IW).

To je najveći jaz u ponudi kvalificirane radne snage od početka mjerenja 2010. godine, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Sektori zdravstva, socijalnih usluga, nastave i obrazovanja bili su najviše pogođeni, uz graditeljstvo, arhitekturu, geodeziju i građevinsku tehnologiju, gdje je ostalo nepopunjeno šest od deset slobodnih radnih mjesta.

Zaposleno gotovo 45,6 miliona ljudi

Natprosječno je nedostajalo i kvalificiranih radnika u prirodnim naukama, geografiji i IT sektoru.

Nedostatak kvalificiranih radnika u komercijalnim uslugama, trgovini, prodaji, hotelijerstvu i turizmu gotovo se utrostručio prošle godine, pri čemu su tri od deset otvorenih radnih mjesta prošle godine ostala nepopunjena.

Nedostatak odgovarajuće kvalificirane radne snage odavno se odražava na tržištu rada i opće je poznato da je imigracija potrebna kako bi se riješio taj problem.

U martu je u cijeloj Njemačkoj bilo zaposleno gotovo 45,6 miliona ljudi, više nego ikad prije.

Uprkos ekonomskom padu, inflaciji i političkoj nesigurnosti, poslodavci iz industrije, trgovine i uslužnog sektora su se domogli kvalificiranih radnika.