VELIKI UDARAC ZA PUTINA

Ruske specijalne snage Spetsnaz uništene su u borbama tokom rata u Ukrajini, izvještava The Washington Post, pozivajući se na povjerljive američke obavještajne dokumente koji su procurili na internetu.

Washington Post prenosi da dokumenti dobiveni putem platforme Discord upućuju na presretnute obavještajne podatke, u kojima se procjenjuje da je 346. Spetsnaz brigada izgubila gotovo kompletan kadar sa "samo 125 živih pripadnika od 900 raspoređenih."

Američki dužnosnici vjeruju da će veliki broj žrtava koje je Rusija pretrpjela imati dramatičan učinak u Ukrajini, ali i bilo gdje drugo gdje ruske snage djeluju. Oni također vjeruju da će visoko obučenim snagama trebati čak deset godina da budu popunjene, izvještava Post.

Post je objavio satelitske snimke iz procurjelih dokumenata koji sugeriraju iscrpljivanje vozila u voznom parku 22. odvojene Spetsnaz brigade u jugozapadnoj Rusiji. Slike pokazuju kontrast u veličini voznog parka između novembra 2021. i novembra 2022.; kasniji datum, izvještava Post, pokazuje snagu nakon povratka iz Ukrajine prošlog ljeta.

Nekoliko dana nakon početka rata, snage Spetsnaza stigle su u grad Harkiv u malom broju i bez velike podrške konvencionalnih jedinica. Mnogi od njih su ubijeni ili zarobljeni. Videosnimci i fotografije pokazuju da je na tom području uništeno i više primjeraka njihovih specijaliziranih vozila.

Isto se desilo u Mariupolju na jugu Ukrajine te u regiji Donbas, gdje su se borbe često odvijale u šumovitim područjima, a tamo su regularne ruske motorizirane jedinice imale poteškoća u djelovanju. Snage Specnaza također su djelovale u rudarskom gradu Vuhledaru u regiji Donjeck gdje mjesecima traju borbe.

Prema ukrajinskim zvaničnicima, ruske specijalne snage trenutno su raspoređene u gradu Bahmutu, gdje se trenutno vode najžešće i najteže borbe.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Maliar izjavila je u četvrtak da uprkos činjenici da je neprijatelj koncentrirao svoje najprofesionalnije jedinice u Bahmutu, uključujući plaćenike Wagnera, desantne i specijalne jedince, Rusi tu ne mogu postići svoje ciljeve.