VIŠE JE RAZLOGA

Prema podacima Njemačke agencije za zapošljavanje, prosječna bruto primanja tri miliona stranih zaposlenika s punim radnim vremenom u 2019. godini iznosila su oko 2.600 eura, što je oko četvrtine manje od radnika Nijemaca, koji su zarađivali oko 3.500 eura bruto.

Postoji mnogo razloga za ovu praksu. Njemački mediji navode i kako diskriminacija ima vjerovatno ulogu u svemu.

Prema mišljenju stručnjaka, značajan dio razlike u plaćama može se objasniti različitim zahtjevima njemačkih i stranih zaposlenika.

Zbog niže prosječne dobi, radnici koji dolaze iz inostranstva u Njemačku često imaju manje profesionalnog iskustva i vještina od svojih njemačkih kolega, te su stoga općenito manje plaćeni.

Tu tezu podupire i statistika Njemačke agencije za zapošljavanje: 37 posto zaposlenika sa stranim državljanstvom radi u sektoru s niskim plaćama, u usporedbi s 16 posto njemačkih zaposlenika.

NEPOZNAVANJE NJEMAČKOG JEZIKA

Priznavanje kvalifikacija stečenih u inostranstvu od strane njemačkih vlasti i kompanija često traje dugo ili se uopće ne napravi.

Nepoznavanje njemačkog jezika još je jedna prepreka stranim radnicima. Prema studiji Instituta za ekonomska istraživanja u Kölnu iz 2019., strani zaposlenici u Njemačkoj moraju govoriti njemački jezik na istom nivou kao Nijemci kako bi dobili slične plaće.

Općenito, razlika u plaćama između stranih radnika i Nijemaca značajno se smanjuje s povećanjem dužine boravka, profesionalnog iskustva i završene daljnje obuke.

Studija Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja (IAB) iz 2015. pokazuje kako strani radnici u prve dvije godine boravka primaju samo 55 do 61 posto prosječne zarade svojih njemačkih kolega.

U sljedećih šest do deset godina prihodi se penju na 71 do 78 posto plaće Nijemaca, a nakon deset godina boravka u Njemačkoj migranti u prosjeku ostvaruju oko 90 posto prosječnih primanja Nijemaca.

Ovi rezultati jasno pokazuju kako razlika u plaćama između useljenika i Nijemaca u velikoj mjeri ovisi o faktorima kao što su poznavanje jezika, profesionalno iskustvo i daljnje usavršavanje, te da se s vremenom smanjuje.

ISTI POSAO, MANJE NOVCA

Ali, što ako Nijemci i ljudi s migrantskom pozadinom rade isti posao? Ako Nijemci i migranti rade isti posao s potpuno istim strukturnim karakteristikama kao što su opis posla, dob, profesionalno iskustvo i jezične vještine, istraživači još uvijek pronalaze prilagođenu razliku u plaćama od oko šest posto, pišu njemački mediji. Mogući razlog ove razlike u plaćama mogla bi biti diskriminacija.

Njemačka agencija za borbu protiv diskriminacije ovu razliku u plaćama naziva migracijskom razlikom u plaćama. Riječ je o “pretpostavljenoj direktnoj i indirektnoj diskriminaciji osoba s migrantskim porijeklom”.

ŠTA STRANI RADNICI MOGU UČINITI?

Koje se mjere mogu poduzeti kako bi se smanjila ova nejednakost u isplati plaća?

Prema autorima studije u Njemačkoj, migranti bi trebali završiti daljnju obuku i kurseve jezika kako bi prilagodili svoje vještine zahtjevima njemačkog tržišta rada.