Okupirano područje

Izraelske snage sigurnosti drugu noć zaredom izvršile su raciju u džamiji Al-Aksa u u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu, nekoliko sati nakon hapšenja i uklanjanja više od 350 Palestinaca u policijskoj raciji u kompleksu i uprkos apelu SAD-a da se smanje tenzije.

Sukobi su počeli jučer ujutro kada je izraelska policija također upala u džamiju kako bi, navodno, izbacila Palestince koji su u džamiji palili baklje i vatromet, što je kasnije tokom dana pokrenulo prekograničnu razmjenu vatre u Gazi i izazvalo strah od daljeg nasilja.

- Sinoć u kasnim satima, policija je ušla u kompleks džamije i pokušala evakuirati vjernike, koristeći šok bombe i ispaljivanje gumenih metaka - saopćilo je osoblje Vakufa, islamske organizacije koju je imenovao Jordan i koja upravlja kompleksom.

Kako su očevici sa mjesta događaja kazali The Guardianu, vjernici su bacali predmete na policiju.

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je da je šest osoba povrijeđeno.

Policija je koristila palice, suzavce i gumene metke.

Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, rekao je kako je izraelski napad na džamiju Al-Aqsa napad na vjernike i ujedno šamar nedavnim naporima SAD-a koji je pokušao stvoriti mir i stabilnost tokom mjeseca ramazana.

Faktor/The Guardian