Bivši predsjednik

Nisam mislio da je u Americi to moguće, rekao je Donald Trump u utorak navečer u vezi s optužnicom koja mu je nekoliko sati ranije bila pročitana na sudu u New Yorku.

- Jedini prekršaj koji sam počinio je što sam bez straha branio našu zemlju od onih koji ju žele uništiti - rekao je bivši predsjednik, nazivajući optužnicu "uvredom naciji", u obraćanju stotinama pristaša iz svoje rezidencije u Mar-a-Lagu, na Floridi.

Dodao je da SAD ide kvragu te da su čak i oni koji nisu njegovi obožavatelji rekli da se tako nešto ne bi trebalo događati.

Trump je dalje ustvrdio da se sve ovo događa radi izbora te da okružni tužilac u Atlanti, za kojega je rekao da je rasist, daje sve od sebe samo kako bi ga mogao optužiti.

- Ovaj lažni slučaj pokrenut je samo kako bi se upleo u predstojeće izbore 2024. Treba ga odmah odbaciti - rekao je.

Na kraju je rekao da se u njegovom slučaju radi o progonu, ali da on može biti uzdignute glave.

Bivši američki predsjednik se obratio javnosti iz iste dvorane za svečanosti u ljetovalištu Mar-a-Lagu iz koje je 15. novembra objavio treću kandidaturu za Bijelu kuću.

Nekoliko sati ranije Trump (76) se na sudu na Manhattanu izjasnio da nije kriv za krivotvorenje računovodstvenih dokumenata, na saslušanju koje je uzburkalo strasti u zemlji.

Pošto je kao slobodan čovjek, bez sudskog nadzora, izašao iz sudnice, Trump će pokušati sve ne bi li spriječio suđenje u januaru 2024., tek nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora za koje se kandidirao.

Trumpa se optužuje da je 2016. isplatio pornozvijezdu Stormy Daniels kako bi šutjela o njihovu odnosu uoči izbora za predsjednika. Daniels je rekla da joj je za to isplatio 130 hiljada dolara. Trump odbacuje optužbe i tvrdi da su politički motivirane.

Osim ovog slučaja, Trump, kojeg su dvaput pokušali opozvati u Kongresu, pod ozbiljnijim je istragama zbog uloge u napadu na Kapitol, upravljanja predsjedničkom arhivom i pritiska na elektore u Georgiji.

Index.hr