Sudbina čovječanstva na pet država

Predsjednik Turske izjavio je da poredak koji ograničava sudbinu čovječanstva na pet država nije održiv.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da poredak koji ograničava sudbinu čovječanstva na pet država nije održiv te je pozvao na inkluzivnu i sveobuhvatnu reformu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN), prenosi Anadolija.

“Trenutni poredak, koji zarobljava sudbinu čovječanstva između usana pet zemalja, nije održiv. Postoji hitna potreba da se Vijeće sigurnosti UN-a reformira uz inkluzivno i sveobuhvatno razumijevanje“, rekao je turski čelnik na iftaru sa stranim ambasadorima i diplomatima u njegovoj državi.

Erdogan je kazao da njegova zemlja sada ubire plodove svoje poduzetničke i humanitarne vanjske politike, s brojnim zemljama koje hrle pružiti pomoć Turskoj nakon razornih zemljotresa koji su je pogodili 6. februara.

Zločini iz mržnje

Komentirajući ruski rat protiv Ukrajine, Erdogan je izrazio uvjerenje u mogućnost održavanja pravednog mira koji će omogućiti objema stranama da dobiju častan izlaz, a koji će regiju izvući iz vrtloga u koji je uvučena.

On je također kazao da je Turska je svjesna igre riječima, diplomatskih i vojnih lukavstava oružanih grupa i poručio je da Turska pomno prati sve “terorističke prijetnje”.

Povodom nedavnih napada na svetu knjigu muslimana Kur'an u evropskim zemljama, Erdogan je rekao da je to neprihvatljivo, te je poručio kako se tu radi o zločinu iz mržnje.

“Ovi zločini, koji ne samo da vrijeđaju blizu dvije milijarde muslimana, već ih i dovode do bijesa, moraju se odmah prekinuti“, rekao je turski predsjednik Erdogan.