KORIŠTEN DRON

Američka vojska saopćila je da je viši vođa džihadističke grupe Islamska država, koji je bio odgovoran za planiranje napada u Evropi, ubijen u napadu u Siriji.

Khalid Aydd Ahmad al-Jabouri ubijen je u ponedjeljak na nepoznatoj lokaciji, prema Centralnoj komandi SAD-a. Rečeno je da u napadu nije bilo ubijenih niti ozlijeđenih civila. Prve informacije su govorile da je jedan muškarac ubijen u napadu dronom u ponedjeljak na sjeverozapadu Sirije koji drži opozicija.

Organizacija Bijelih kaciga objavila je na Twitteru da je neidentifijovana bespilotna letjelica ispalila projektil na čovjeka u predgrađu grada Kilija, u pokrajini Idlib.

"Naši timovi su reagirali i odveli ozlijeđenu osobu u bolnicu Bab Al-Hawa, gdje je preminuo", dodaje se.

Proopozicijski Step News citirao je lokalne izvore koji su identifikovali čovjeka kao Khalida Abdullaha al-Khulaifa i rekli da je on vjerovatno bio visoki džihadist iz istočne pokrajine Deir al-Zour.

Enab Baladi, još jedan proopoziconi list, saopćio je da je muškarac stigao u to područje prije 10 dana i da je razgovarao na mobilni telefon kada je bio gađan projektilom Hellfire.

Američka centralna komanda saopćila je da će smrt Khalida al-Jabourija privremeno poremetiti sposobnost ISIL-a da planira vanjske napade.

"ISIL nastavlja predstavljati prijetnju regiji i šire. Iako degradirana, skupina ostaje sposobna izvoditi operacije unutar regije sa željom da napadne izvan Bliskog istoka," kazao je general Michael Kurilla.

Multinacionalna koalicija protiv ISIL-a predvođena SAD-om izvela je niz napada u sjevernoj Siriji posljednjih mjeseci ciljajući na visoke članove ove grupe i Hurras al-Dina, za koji se vjeruje da je sirijski ogranak Al-Qaide.

ISIL je nekada držao 88.000 kvadratnih kilometara, teritoriju koja se protezala od zapadne Sirije do istočnog Iraka i nametnuo svoju brutalnu vlast nad gotovo osam miliona ljudi.

Protjerana je sa svog posljednjeg dijela teritorija 2019., ali UN je prošlog mjeseca upozorio da je prijetnja koju predstavljaju skupina i njene podružnice velika i da se povećala posebno u zonama sukoba i susjednim zemljama. Procjenjuje se da ISIL ima 5.000 do 7.000 članova i pristalica raspoređenih između Iraka i Sirije, od kojih su otprilike polovica borci.

Borci su bazirani uglavnom u ruralnim područjima i nastavljaju izvoditi napade, napadati i bježati, postavljati zasjede i bombardirati ceste.