SAMOSTALNA PROIZVODNJA

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je službeno postao prvi vlasnik turskog autohtonog električnog vozila (EV), s početkom dugo očekivane isporuke.

Erdoganu je, u pratnji prve dame Emine Erdogan, isporučen Toggov EV model T10X na ceremoniji u predsjedničkom kompleksu u glavnom gradu Ankari.

Njihov potpuno električni SUV C-segmenta ima boju "Anadolu", inspiriranu crvenom bojom, odražavajući iskrenost i strast anadolske regije.

"Danas zajedno svjedočimo ostvarenju 60-godišnjeg sna naše nacije", rekao je Erdogan.

Drugo vozilo isporučeno u ponedjeljak koristit će se kao službeni automobil. Ima boju Gemlik, koja je dobila ime po plavim vodama okruga u kojem se nalazi Toggov kampus, u sjeni stabala maslina.

Isporuka dolazi samo nekoliko dana nakon što su kupci prve serije T10X odabrani digitalnim izvlačenjem. Potražnja je bila toliko visoka da je proizvođač automobila morao povećati broj jedinica. Na kraju će početi isporučivati 20.000, u odnosu na prvobitno planiranih 12.000 od aprila.

Preko 177.400 ljudi predalo je prednarudžbe za vozilo u samo 21 dan. Početak isporuka planiran je u narednim danima.

"Togg je rođen kao simbol tehnološkog razvoja, ekonomskog razvoja i globalnog ugleda naše zemlje. Od danas ćemo Togga početi viđati na cestama", rekao je Erdogan u ponedjeljak.

Druga isporuka trebala bi biti izvršena Erdoganovom azerbajdžanskom kolegi Ilhamu Aliyevu. Erdogan je ponudio staviti svoje ime na mogući popis za narudžbe unaprijed još u decembru 2019., kada je prvi put predstavio Toggove prototipove.

Predsjednik Turske je dugo pokušavao ispuniti dugogodišnji san o izgradnji prvog nacionalnog automobila u Turskoj. Dugo je tjerao industrijalce da naprave domaći automobil kao dio svoje vizije da Tursku učini ekonomskom silom.

Nakon što je njegova masovna proizvodnja pokrenuta krajem oktobra, Togg je rekao da će se T10X u početku prodavati s jednim motorom i dvije opcije baterije. Model će imati baterije s kapacitetom od 52,4 i 88,5 kilovat-sati, s dometom od 314 odnosno 523 kilometra.

Prva verzija T10X može ubrzati od nule do 100 km/h za 7,6 sekundi, dok druga, čija će isporuka započeti 29. oktobra, može postići 0-100 km/h za 4,8 sekundi. Toggov prvi model će imati cijenu od 953.000 turskih lira (oko 45.000 eura) do oko 1,22 miliona lira (58.000 eura).

Nazvan Automobile Initiative Group of Türkiye, ili Togg, konzorcij pet turskih kompanija, proizvodi vozilo u saradnji s Unijom komora i robnih berzii Turske (TOBB). Baterije Togg T10X mogu se napuniti do 80% s 20% u manje od 28 minuta na stanicama za brzo punjenje.

Nazivajući se tehnološkim brendom koji spaja digitalna i fizička iskustva, Togg je udružio ruke s više startupa kako bi stvorio novi ekosistem mobilnosti.

Osim SUV-a, Togg će proizvesti još četiri modela – limuzinu, C-hatchback, B-SUV i B-MPV – do 2030. Limuzina će slijediti masovnu proizvodnju SUV-a.

Trenutni proizvodni kapacitet iznosi oko 100.000 vozila godišnje, a očekuje se da će dosegnuti 175.000 kada Toggova fabrika u okrugu Gemlik u sjeverozapadnoj pokrajini Bursa dosegne ukupni kapacitet. Imaju za cilj proizvesti miliona vozila u pet segmenata do 2030, prenosi Daily Sabah.