ZADNJE POGLAVLJE RATA?

Sean Bell, penzionisani vicemaršal britanske avijacije, govorio je za Sky News o trenutnom stanju na bojnom polju u Ukrajini, kao i budućnosti ovog sukoba.

Napredak ruske vojske, predvođene plaćeničkom grupom Wagner posljednjih je mjeseci u strmoglavom padu. Uprkos sedam mjeseci intenzivnih borbi, gradovi poput Bahmuta još uvijek nisu pali.

Sada se čini da je došlo do kulminacije - tempo napada pao je za više od 80 posto. Za to vrijeme, ruska vojska se bori da nadoknadi gubitke, dok joj nedostaje još municija i ideja.

"Zamah je izgubljen i ruskoj vojsci očajnički treba operativna pauza", piše Bell.

Ukrajina će započeti svoju ofanzivu s impresivnim arsenalom zapadnog visokotehnološkog oružja, ali šta će se postići na bojnom polju?

U toj će se fazi Zapad suočiti s izborom: Nastaviti podupirati dugotrajni sukob sa sve manjim resursima, što riskira favoriziranje ruske strategije duge igre ili izvršiti pritisak kako bi se osigurao kraj krvoprolića.

"Ulozi ne mogu biti veći za Ukrajinu - pozornica je spremna za ono što bi moglo biti posljednje poglavlje ovog sukoba", zaključuje Bell.