SULUDA AKCIJA

Bataljon “K-2” 54. ukrajinske brigade, koji drži liniju prema Lisičansku, objavio je snimku koja najbolje ilustruju “rusku ratnu doktrinu” koja se primjenjuje u agresiji na Ukrajinu.

Na snimci se vidi kako davdesetak ruskih vojnika, iz dva smjera, pokušavaju osvojiti ukrajinski rov, bez ikakve podrške artiljerije.

Naprotiv, ukrajinski dron snima kompletnu akciju i pri tome vjerovatno daje precizne koordinate ukrajinskoj artiljeriji koja jednostavno masakrira rusku jedinicu. Za nešto manje od 10 minuta, ruska jedinica je skoro potpuno uništena.

Upozoravamo da je snimka uznemiravajuća…
  Britanci: Ruski napad na Bahmut uglavnom je zaustavljen

Ruski napad na Bahmut je uglavnom zaustavljen, kaže Ministarstvo obrane Velike Britanije u svom novom obavještajnom izvještaju.

“To je vjerovatno prvenstveno rezultat ekstremnog iscrpljivanja ruskih snaga. Ukrajina je također pretrpjela velike gubitke tokom odbrane”, navode Britanci.

Ministarstvo je saopćilo da je situacija u Rusiji vjerovatno pogoršana “napetostima između ruskog ministarstva odbrane i Wagner grupe, koji oboje daju vojnike za borbe u Bahmutu”.

Ministarstvo Ujedinjenog Kraljevstva je reklo da je Rusija vjerovatno prebacila svoj operativni fokus prema Avdiivki, južno od Bakhmuta, i na sektor Kremina-Svatove na sjeveru – “područja u kojima Rusija vjerovatno samo teži stabilizaciji svoje linije”.