Napad hipersoničnim raketama

Komentari ICC-ja dolaze nakon što je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev zaprijetio da će sud za ratne zločine pogoditi hipersoničnim raketama.

Međunarodni krivični sud (ICC) izrazio je zabrinutost zbog “prijetnji” Rusije koje su uslijedile nakon izdavanja naloga za hapšenje predsjednika Vladimira Putina zbog ratnih zločina.

Saopćenje Međunarodnog krivičnog suda izdato je nakon što je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev zaprijetio da će sud za ratne zločine u Haagu pogoditi hipersoničnim raketama i nakon što je najviše istražno tijelo Rusije otvorilo krivični predmet protiv tužioca ICC-ja Karima Khana, kao i sudaca koji su izdali nalog za Putinovo hapšenje.

Predsjedništvo Skupštine država stranaka Međunarodnog krivičnog suda izrazilo je “žaljenje zbog pokušaja ometanja međunarodnih napora da se osigura odgovornost za djela koja su prema međunarodnom pravu zabranjena”.

Također je “ponovo potvrdilo nepokolebljivu podršku Međunarodnom krivičnom sudu”.

“Međunarodni krivični sud utjelovljuje našu zajedničku predanost u borbi protiv nekažnjivosti za najteže međunarodne zločine. Kao posljednja instanca, Sud je komplementaran nacionalnim jurisdikcijama. Pozivamo sve države da poštuju njegovu sudsku i tužilačku nezavisnost”, naveli su.

Prijetnje Medvedeva

Medvedev je u ponedjeljak rekao: “Nije nemoguće zamisliti hipersoničnu raketu ispaljenu s ruskog broda iz Sjevernog mora na zgradu suda u Haagu.”

“Svi hodamo pod Bogom i raketama… Pažljivo gledajte u nebo”, dodao je.

Nalog za hapšenje Putina, kojeg je Međunarodni krivični sud izdao u petak, optužuje ruskog čelnika za nezakonitu deportaciju na hiljade ukrajinske djece, što predstavlja ratni zločin.

Ovaj zakonski potez obavezat će 123 članice suda da uhapse Putina ukoliko kroči na njihov teritorij i izruče ga Haagu.

Ni Rusija ni Ukrajina nisu članice Međunarodnog krivičnog suda, iako je Kijev sudu dao nadležnost za procesuiranje zločina počinjenih na njenom teritoriju. Tribunal također nema vlastite policijske snage te se, kada je riječ o hapšenjima, oslanja se na države članice.

Međunarodni krivični sud je također izdao nalog za hapšenje Marije Lvove-Belove, ruske komesarke za prava djece.

Zapad pozdravio nalog ICC-ja

Moskva je odbacila naloge ICC-ja, opisujući ih “ništavnim” i “nevažećim”, a ruski vrhovni istražni odbor rekao je da nema osnove za kaznenu odgovornost Putina, dodajući da šefovi država uživaju apsolutni imunitet prema konvenciji Ujedinjenih naroda iz 1973. godine.

Ukrajina, koja kaže da je od početka ruske invazije više od 16.000 ukrajinske djece deportovano u Rusiju, pozdravila je nalog ICC-a kao “historijsku odluku” koja će dovesti do “historijske odgovornosti”.

Njeni zapadni saveznici, među kojima su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, također su pozdravili potez suda.

Iako SAD nije član u ICC-ja, predsjednik Joe Biden rekao je u petak da je očito da je Putin počinio ratne zločine, dodajući da je nalog suda opravdan.

Američki državni sekretar Antony Blinken u međuvremenu je pozvao sve članice ICCj-a da se pridržavaju naloga.

“Mislim da bi svaka članica suda trebala ispuniti svoje obaveze”, rekao je Blinken.