Incident u Wuhanu

Američki predsjednik potpisao je zakon koji omogućuje skidanje oznake tajnosti s dokumenata o nastanku pandemije korona virusa.

Američki predsjednik Joe Biden saopćio je da je potpisao zakon koji omogućuje skidanje oznake tajnosti s dokumenata o nastanku pandemije korona virusa koja se iz Kine proširila svijetom, prenosi Hina.

“Moramo pomnije ispitati kako je nastala pandemija kako bismo mogli uspješnije spriječiti buduće pandemije”, rekao je Joe Biden.

“Moja administracija će skinuti oznaku tajnosti i objaviti što je moguće više informacija”, vodeći ipak računa o “nacionalnoj sigurnosti”, dodao je predsjednik.

Tekst koji je predložila republikanska opozicija na kraju je dobro prihvaćen među demokratima te je jednoglasno izglasan u Zastupničkom domu, gdje su konzervativci u većini.

To je tim zanimljivije što je tema pandemije duboko podijelila američku javnost i u vezi s vakcinisanjem i u vezi s mjerama restrikcije.

Direktor savezne policije Christopher Wray ocijenio je nedavno da je incident u laboratoriji u Wuhanu u Kini “najvjerovatnije” prouzrokovao pandemiju, nakon slične pretpostavke koju je nešto ranije iznijelo američko ministarstvo energetike.

Zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija zatražila od Amerikanaca da objave svoje informacije.

Naučna zajednica je i dalje podijeljena na one koji zastupaju mišljenje da je bolest sa životinja prešla na ljude i na one koji misle da je virus slučajno ‘pobjegao’ iz laboratorije u Wuhanu.