RAT U UKRAJINI

U sedmičnom izvještaju Institut za proučavanje rata kaže da moguća ukrajinska protuofanziva u blizini Bahmuta izaziva sve veću zabrinutost za Rusiju.

“Tempo ruskih ofenzivnih operacija diljem ratišta usporio je posljednjih sedmica, što sugerira da se ruska proljetna ofenziva u Donbasu možda približava kulminaciji.

Ukrajinski zvaničnici naznačili su da značajni ruski gubici u blizini Vuhledara ozbiljno sputavaju sposobnost ruskih snaga da provedu daljnje ofanzivne operacije u Donjeckoj oblasti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristio je svoju prvu posjetu Mariupolju da se prikaže kao uključeni ratni vođa zbog straha od moguće buduće ukrajinske protuofanzive u južnoj Ukrajini”, piše Institut.

BRITANSKI OBAVJEŠTAJCI: RUSI IMAJU USPJEHE KOD AVDIIVKE
Britansko ministarstvo od brane objavilo je svoj dnevni obavještajni brifing o situaciji u Ukrajini.

“Tokom posljednje tri sedmice, ruske su snage postigle sve veće uspjehe oko grada Avdiivke koji drže Ukrajinci u Donbasu. Avdiivka je na prvoj crti sukoba u Donbasu od 2014.; grad je sada većim dijelom uništen.

Taktički, situacija je slična onoj u većem gradu Bahmutu. Ukrajinske snage nastavljaju s organiziranom obranom, ali njihove opskrbne linije prema zapadu sve su više ugrožene ruskom operacijom okruživanja”, pišu Britanci.

BBC POTVRDIO IDENTITET 17.000 RUSKIH VOJNIKA UBIJENIH U UKRAJINI
Koristeći otvorene izvore, BBC Rusija je zajedno s ruskim nezavisnim medijem Mediazona utvrdio imena 17.375 ruskih vojnika koji su poginuli u ratu u Ukrajini. Mediji poimenično prebrojavaju mrtve.

Trećina svih tih gubitaka uključivala je ljude koji nisu bili povezani s vojskom prije agresije – dobrovoljce, mobilizirano osoblje, zarobljenike i novounovačene članove privatnih vojnih kompanija.

Od početka 2023. ubijeno je, prema nalazima, najmanje 1000 ljudi koji su kaznu trebali služiti u ruskim zatvorima. BBC i Mediazona kažu da je prema najkonzervativnijim procjenama Rusija u Ukrajini možda izgubila oko 35.000 ljudi.

Istovremeno, ukupni nenadoknadivi gubici Rusije, koji uključuju ranjene, poginule i nestale, mogu iznositi najmanje 157.500 ljudi.