Wagner i ostali

U slučaju nestabilnosti u Rusiji, cijeli niz paravojnih formacija mogao bi djelovati u interesu onih koji su ih osnovali, a ne u interesu države.

Ako grupa Wagner i koristi Rusiji kod ostvarivanja vojnih ciljeva u ratu protiv Ukrajine, čini se da će Kremlj morati preispitati cijeli koncept paravojnih formacija, kako na koncu ne bi bila ugrožena i sama ruska država.

Na početku, paravojne formacije stvarali su ruski oligarsi, uz podršku Kremlja, a isto to bi sada mogli početi raditi i guverneri nekih ruskih regija.

Kakva je uloga Wagnera i zašto je Rusiji uopće potrebna grupa brutalnih i nepredvidivih plaćenika kada već ima ogromnu regularnu vojsku na koju troši milijarde dolara svake godine?

Robert Barić, analitičar za međunarodnu sigurnost i profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu kaže da je Wagner zapravo dio šireg koncepta uz pomoć kojeg ruska država ostvaruje vojne, političke, ali i druge ciljeve u zemlji i inozemstvu. Upravo zbog te razgranatosti u više područja, Catrina Doxsse iz Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) Wagner je opisala kao cijelu mrežu “kompanija i finansijskih posrednika”.

"Kremlj preko Wagnera ne djeluje samo vojno, djeluje neformalno politički u inozemstvu, tamo gdje ruska država ne može djelovati javno, a služi i kao jedno od sredstava političke kontrole unutar Rusije“, kaže Barić Al Jazeeri, dodajući da se destabilizirajuća uloga Wagnera u inozemstvu i njegovo zastupanje ruskih interesa vidjelo i na primjeru Srbije. Kada je predsjednik Aleksandar Vučić u Srbiji zabranio Wagnerovo regrutiranje za rat u Ukrajini, dobio je ultrakonzervativne proteste protiv dogovora između Srbije i Kosova.

"Dakle, Wagner nije samo zaštitarska tvrtka, ima mnogo veće ovlasti“, kaže Barić.

Nastao 2014. godine, u vrijeme ruske aneksije Krima, Wagner je službeno registrovan u Sankt Peterburgu, i to kao konsultantska kuća. Osnivača grupe Jevgenija Prigožina novinar Ilja Barabanov opisuje kao primjer tipične priče o „razbojniku iz Sankt Peterburga koji se sa samog dna uspio dići do vrha državne vlasti“. U vrijeme dok je bio vlasnik nekoliko restorana, Prigožin je postao blizak Vladimiru Putinu, a ta veza s ruskim čelnikom zadržala se do danas.

Wagner trenutno ima desetke hiljada regruta koji obavljaju prljave poslove u više zemalja svijeta. U Siriji Wagner podržava predsjednika Bashara al-Asada, gdje je prisutna i ruska vojska. U Venecuelu je grupa ušla 2019. godine, kao zaštita predsjednika Nicolasa Madura. Prisutni su i u Africi. U Maliju su usmjereni protiv pobunjenika.

Svjetsku pažnju nedavno je privukao sukob Wagnerovog šefa Prigožina i ruskih generala. Premda je problem javno eskalirao zbog borbi oko ukrajinskog grada Bahmuta, kojeg Wagnerovi plaćenici ne mogu osvojiti mjesecima, nesuglasice između Prigožina i ruskih generala počele su 2008, kada je Prigožinova tvrtka za ketering Konkord dobila ugovor opskrbe ruskih državnih institucija i škola prehrambenim proizvodima. Posao je naknadno Prigožin proširio i na snabdijevanje hranom ruske vojske, zbog čega su generali bili ljuti. Ni ruski istraživački novinari nisu uspjeli saznati na koji način je Prigožin došao do prvog ugovora s ruskim institucijama, sumnjajući da Wagner ima podršku i samog Putina.

‘Prigožin nije utjecajan faktor’

"Prigožin nije nikakav utjecajan faktor“, kaže Barić. „Njegov utjecaj je prenaglašen. On nema vertikalnu strukturu moći. Stvorila ga je ruska država i oni ga mogu i uništiti. To se vidjelo i iz zakonskih rješenja; kada je Pigožin htio legalizirati status Wagnera, rusko ministarstvo je to spriječilo“, rekao je Barić, dodajući da Moskva sada ima jedan drugi, mnogo opasniji problem. Wagner nije jedina paravojna organizacija u Rusiji. Još 2007. godine takve formacije počeo je organizirati Gazprom, pod izlikom zašite njihovih energetskih postrojenja u Rusiji, ali i izvan nje, i tada uz dopuštenje ruske države.

Ruska država, kaže Barić, stvorila je opasan presedan podrške privatnim paravojnim organizacijama unutar Rusije. "Kremlj se sada krenuo promišljati o cijelom konceptu – neće odustati [od paravojnih organizacija], ali će ih ruska država nastojati staviti pod kontrolu“, kaže Barić.

"Imate situaciju da bi u slučaju nestabilnosti u Rusiji cijeli niz paravojnih formacija mogao djelovati u interesu onih koji su ih osnovali, a ne u interesu ruske države“.