NE POVLAČE SE

Budućnost Ukrajine ovisi o ishodu bitaka na istoku, uključujući u i oko Bahmuta, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski, pri čemu su obje strane opisale brutalne borbe u malom gradu dok Rusija intenzivira zimsku kampanju za njegovo zauzimanje.

Uništeni rudarski grad Bahmut postao je žarište ruske invazije, a višemjesečna borba za njega postala je najkrvavija pješačka bitka u Evropi od Drugog svjetskog rata.

"Vrlo je teško na istoku - vrlo bolno", rekao je Zelenski u video obraćanju koje je držao svake noći otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju prije više od godinu dana.

"Moramo uništiti neprijateljsku vojnu moć. I uništit ćemo je", kazao je ukrajinski predsjednik.

Na bojištu, ukrajinski vojnici rekli su u ponedjeljak da odbijaju napade blizu Kreminne, sjeverno od Bahmuta.

U šumi nekih 8 km od fronta, grme topovi, gađajući neprijateljske položaje na sjeveroistoku. U daljini neprestano tutnje eksplozije.

Novinari Reutersa vidjeli su jednog vojnika koji je doveden s fronte s teško ranjenom nogom. Stabiliziran je u kombiju s longetom i lijekovima protiv bolova prije nego što je vraćen u medicinski centar.

"Prije dvije ili tri sedmice borbe su bile na vrhuncu, ali su se malo smirile", rekao je Mihailo Anest, 35-godišnji ljekar – Puno je topničke i minobacačke vatre.

Rovovski rat, koji su obje strane opisale kao mljevenje mesa, odnio je ogromne žrtve u Bahmutu, u Donjecku, a obje strane izvještavaju o stotinama ubijenih neprijateljskih vojnika.

Rusija kaže da bi zauzimanje Bahmuta otvorilo put za zauzimanje cijelog Donjecka, središnjeg ratnog cilja. Ukrajina, koja je odlučila braniti Bahmut radije nego se povući, kaže da će iscrpljivanje ruske vojske sada pomoći njezinoj kasnijoj protuofanzivi.

Ali nije svaki vojni analitičar uvjeren da je obrana Bahmuta najbolja strategija za Ukrajinu.

"Od sada imamo informacije da Ukrajina šalje rezerve u Bahmut koje su prošle obuku u zapadnim zemljama. I trpimo gubitke među rezervama koje smo namjeravali koristiti za protuofanzive", rekao je ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov u intervjuu.

Ovdje bismo mogli izgubiti sve što smo htjeli iskoristiti za te protuofanzive.

Ukrajinski vojni historičar Roman Ponomarenko rekao je da je prijetnja okruženja "vrlo stvarna".

"Ako jednostavno odustanemo od Bkhmuta i povučemo svoje trupe i opremu, ništa strašno se ne može dogoditi... ako zatvore obruč, izgubit ćemo ljude i opremu", rekao je za ukrajinski radio NV.