Odbrana grada

Komentari višeg predsjedničkog pomoćnika najnoviji su signal da Kijev nastavlja s odbranom grada u istočnoj Ukrajini.

Ukrajina je odlučila nastaviti borbu u razrušenom gradu Bahmutu jer je bitka znatno naštetila najboljim ruskim jedinicama uoči planirane ukrajinske proljetne protuofanzive, rekao je pomoćnik predsjednika Volodimira Zelenskog.

Komentari Mihaila Podoljaka bili su najnoviji signal pomaka Kijeva ove sedmice da će nastaviti odbranu malog istočnog grada, gdje Moskva pokušava osigurati svoju prvu veliku pobjedu u više od pola godine.

Rusija se “skupila u Bahmutu s velikim dijelom svog obučenog vojnog osoblja, ostacima svoje profesionalne vojske, kao i privatnim jedinicama”, rekao je Podoljak u intervjuu koji su objavile talijanske novine La Stampa.

“Mi, dakle, imamo dva cilja: smanjiti njihovo vojno sposobno osoblje što je više moguće i srediti ih u nekoliko ključnih zamornih bitaka, poremetiti njihovu ofanzivu i koncentrirati naše resurse negdje drugo, za proljetnu protuofanzivu. Dakle, Bahmut je danas potpuno učinkovit, čak i premašuje svoje ključne zadaće.”

Neuspjeh ruskih trupa

Moskva je zauzela istočni dio grada i predgrađa na sjeveru i jugu, ali dosad nije uspjela zatvoriti obruč oko ukrajinskih branilaca.

Činilo se da se Kijev početkom marta planira povući prema zapadu. Međutim, objavljeno je ove sedmice da su ukrajinski generali odlučili pojačati Bahmut i nastaviti borbu.

Jevgenij Prigožin, vođa privatne jedinice Wagner koja je predvodila ruski napad, tvrdio je da vojna komanda nije uspjela osigurati njegovim ljudima dovoljno municije jer se činilo da se napredovanje Rusije usporava.

Prigožin je u petak javno zahvalio vladi na “herojskom” povećanju proizvodnje, ali je u istoj audio poruci rekao da je “zabrinut zbog nestašice municije i granata ne samo za Wagner, nego za sve jedinice ruske vojske”.

Rekao je da je njegova privatna vojska otvorila regrutne centre u 42 grada dok pokušava popuniti svoje redove nakon teških gubitaka u borbama za Bahmut. Nije dao naznake o broju uključenih boraca.

Ruska zimska ofanziva uglavnom nije uspjela osvojiti teren osim oko Bahmuta.

Uprkos nizu napada raketama i bespilotnim letjelicama usmjerenim na kritičnu infrastrukturu, glavni grad Ukrajine je u petak obnovio snabdijevanje električnom energijom, rekli su dužnosnici.

Serhij Popko, šef kijevske vojne uprave, rekao je da su struja i voda u gradu vraćeni, a oko 30 posto potrošača u glavnom gradu ostalo je bez grijanja i da su radovi na popravci u toku.

Gađanje civilnih ciljeva

Snabdijevanje električnom energijom u južnoj ukrajinskoj regiji Odesa potpuno je uspostavljeno, saopćio je privatni dobavljač DTEK u petak poslijepodne.

Otprilike 60 posto domaćinstava u gradu Harkovu koja su u četvrtak isključena iz mreže zbog ruskih raketnih napada također su se vratila na internet, rekle su vlasti, iako je značajna šteta ostala u regijama Žitomir i Harkov na sjeverozapadu i sjeveroistoku Ukrajine.

Ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov rekao je da Rusija pogađa civilnu infrastrukturu jer “nemaju podatke o lokaciji ukrajinskih trupa i oružja”.

“Gađaju civilnu infrastrukturu i koriste iste stare metode napada na civile kako bi posijali strah i paniku u društvu”, rekao je.