Ima i drugih

Čelnik Rimokatoličke crkve kaže da je sukob potaknut imperijalnim interesima, ne samo ‘ruskog carstva’, već i carstava iz drugih dijelova svijeta.

Rat u Ukrajini vođen je interesima nekoliko “carstava”, a ne samo Rusije, rekao je papa Franjo.

Čelnik Rimokatoličke crkve smatra da je sukob potaknut “imperijalnim interesima, ne samo Ruskog carstva”, već i carstava iz drugih dijelova svijeta.

Papa je dao intervju za italijansku i švicarsku televiziju RSI koji bi trebao biti emitiran u nedjelju. Dijelove su u petak objavili italijanski dnevnici La Repubblica, La Stampa i Corriere della Sera, prenijele su agencije Reuters i Hina.

Izrazio je spremnost razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi pozvao na mir.

Franjo, koji ima 86 godina i obilježava 10. godišnjicu od izbora 13. marta, također je rekao da će podnijeti ostavku ako se previše umori i izgubi sposobnost upravljanja Rimokatoličkom crkvom.

Ostavka pape

Prošli je mjesec rekao da bi se papinske ostavke trebale dogoditi samo u iznimnim okolnostima.

Njegov prethodnik Benedikt XVI, koji je preminuo 31. decembra prošle godine u dobi od 95 godina, postao je prvi papa koji je podnio ostavku u oko 600 godina kada je odstupio 2013.

Upitan što bi ga navelo da donese istu odluku da odustane, Franjo je rekao: “Umor zbog kojeg stvari ne vidite jasno. Nedostatak jasnoće, nedostatak znanja kako procijeniti situacije.”