BRITANSKI OBAVJEŠTAJCI

Britansko ministarstvo odbrane u jutrošnjem saopćenju o stanju na ratištima piše kako Rusi na ratišta šalju tenkove iz pedesetih godina 20. stoljeća.

Štoviše, nastavljaju Britanci, postoji realna mogućnost da će i 1. gardijska tenkovska armija, navodno ruska udarna tenkovska sila, dobiti ove tenkove kako bi prikrili gubitke. Naime, za 1. gardijsku tenkovsku armiju se govorilo da bi trebala biti pojačana tenkovima nove generacije iz 2021. godine T-14 Armata.

“Posljednjih dana identificirani su i ruski oklopni transporteri BTR-50, koji su prvi put isporučeni 1954. godine, a prvi put sad raspoređeni u Ukrajini”, pišu Britanci.

Od ljeta 2022. otprilike 800 T-62 uzeto je iz skladišta, a neki su dobili nadograđene nišanske sustave koji će vrlo vjerojatno poboljšati njihovu učinkovitost noću, dodaju Britanci.

No, jasno, ovi tenkovi su iznimno ranjivi i zastarjeli te iznimno nesigurni jer njihov oklop nije prilagođen modernom naoružanju.

BRITANCI: RUSI SE BORE LOPATAMA

Ruski rezervisti vjerovatno koriste “lopate” za borbu “prsa o prsa” u Ukrajini zbog nedostatka streljiva, reklo je britansko ministarstvo odbrane, a prenosi BBC.

Potkraj februara rezervisti su opisali kako im je bilo zapovjeđeno da napadnu ukrajinske položaje “naoružani samo ‘vatrenim oružjem i lopatama'”, navodi ministarstvo u najnovijem obavještajnom izvješću. U izvještaju se spominju lopate poznate kao MPL-50. Lopate su dizajnirane 1869. i malo su se promijenile od tada, navodi ministarstvo.

Smrtonosnost standardnog alata za kopanje rovova MPL-50 posebno je mitologizirana u Rusiji”, kaže ministarstvo. Stalna upotreba lopate “kao oružja naglašava brutalne i niskotehnološke borbe koje karakteriziraju većinu ovog rata”, rečeno je.

RUSIMA NEDOSTAJE STRELJIVA

Jedan rezervist opisao je da nije “ni fizički ni psihički” pripremljen za takvu akciju, dodaje se u izvješću. “Nedavni dokazi sugeriraju povećanje bliskih borbi u Ukrajini”, rečeno je.

To je vjerovatno rezultat toga što rusko zapovjedništvo i dalje inzistira na ofenzivi koju uglavnom izvodi pješaštvo, s manjom potporom topničke vatre jer Rusiji nedostaje streljiva”, kaže se u izvješću.

BBC nije mogao neovisno provjeriti ova izvješća. Ministarstvo nije dalo informacije gdje se odvijaju takve borbe.

U međuvremenu čini se da su ruske snage osigurale dovoljnu položajnu prednost u opkoljenom gradu Bahmutu, rekao je Institut za rat (ISW). Borbe za Bahmut vode se mjesecima, a Rusija nastoji preuzeti kontrolu u malom gradu u kojemu je ostalo 4000 civila, prenosi Index.