Veliki gubici

Ukrajinska vojska je pretrpjela velike gubitke koji se prema procjenama britanskih dužnosnika kreću između 80.000 i 100.000, no ukrajinske vlasti to drže u tajnosti.

Mnogi grobovi ne nose ime ukopanih osoba, a na njima je umjesto toga ispisano: “privremeno neidentificirani branitelj Ukrajine”.

Iako je rat u Ukrajini ušao u drugu godinu, broj poginulih pripadnika ukrajinske vojske, koji su pali tokom godine dana žestokih borbi, još uvijek je obavijen velom tajne.

Međutim, vojna groblja koja se neprestano šire u predgrađima Kijeva i Dnjepra, te novoiskopani grobovi na njima, jasan su pokazatelj ljudskih gubitaka u redovima ukrajinske vojske kao posljedica rata, navode britanske novine The Times.

Times u izvještaju primjećuje da se u Ukrajini svakodnevno održavaju sahrane kako bi se pokopali poginuli na ratištima, ali da mnogi od tih grobova ne nose imena osoba koje su sahranjene, već su označeni kao “privremeno neidentificiran branitelj Ukrajine”.

List također primjećuje da se zapadni izvještaji fokusiraju na velike gubitke među ruskom vojskom, koji se procjenjuju na 180.000 mrtvih i ranjenih. Britanski ministar odbrane Ben Wallace nedavno je opisao takve gubitke kao “nepodnošljive”.

Međutim, i ukrajinska vojska je pretrpjela velike gubitke koji se prema procjenama britanskih dužnosnika kreću između 80.000 i 100.000, no ukrajinske vlasti to drže u tajnosti.

Times kaže da je oficir ovlašten za saradnju s medijima u sanitetskom korpusu ukrajinske vojske kratko odgovorio prošle sedmice da je to povjerljiva stvar, kada su ga upitali o posljednjim podacima o broju poginulih u vojsci.

Posljednje zvanične brojke o broju poginulih u ukrajinskoj vojsci objavljene su prije gotovo tri mjeseca, kada je Mykhailo Podolyak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao da je u ratu ubijeno između 10.000 i 13.000 vojnika.