Preminulo 7 miliona ljudi

Najnovija otkrića upućuju na promjenu stava američkog Ministarstva energije, koje je prethodno reklo da nije jasno kako se virus pojavio.

COVID-19 vjerovatno je bio rezultat curenja iz laboratorije, piše u novom povjerljivom izvještaju američkog Ministarstva energije, objavio je Wall Street Journal (WSJ).

Novi korona virus, SARS-CoV-2, pojavio se prvo u kineskom grdu Wuhanu krajem 2019. godine i brzo proširio na svijeli svijet.

Do sada je od posljedica zaraze preminulo skoro sedam miliona ljudi, dok je virus izazvao velike poremećaje u globalnoj ekonomiji, pošto su zemlje zatvarale granice u uvodile stroge mjere kako bi spriječile njegovo širenje u vrijeme dok nije bilo adekvatnih vakcina.

Procjena iz posljednjeg izvještaja proizašla je iz novih obavještajnih podataka, piše WSJ.

Ministarstvo energije SAD-a nadgleda mrežu američkih laboraorija, uključujući one koje vrše napredna biološka istraživanja.

Nije rezultat kineskog programa biološkog oružja

Najnovija otkrića upućuju na promjenu stava američkog Ministarstva energije, koje je prethodno reklo da nije jasno kako se virus pojavio.

Dužnosnici su odbili elaborirati obavještajne podatke koji su potaknuli odjel da promijeni svoje stavove.

Federalni istražni ured (FBI) ranije je konstatirao da se se virus vjerovatno proširio nakon nesreće u laboratoriji, zaključka do čega je došao 2021. godine s “umjerenom pouzdanošću”.

Četiri američke obavještajne agencije s “niskim pouzdanjem” vjeruju da je COVID-19 nastao prirodnim prenosom, dok druge dvije ostaju neodlučne, dodaje WSJ.

Uprkos različitim analizama agencija, ažuriranje je ponovo potvrdilo postojeći konsenzus da COVID-19 nije rezultat kineskog programa biološkog oružja, rekli su novinama ljudi koji su pročitali povjerljivi izvještaj, koji je pripremljen za Bijelu kuću i članove Kongresa SAD-a.