MINHENSKA KONFERENCIJA

Šefica njemačke diplomatije Annalena Baerbock učestvovala je na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, a tokom govora napravila je gaf koji su naročito iskoristili ruski zvaničnici.

Naime, tokom razgovora o Ukrajini i budućnosti odnosa s Rusijom, Baerbock je rekla da Ukrajina ne može biti sigurna sve dok je Vladimir Putin na vlasti.

Ipak, dio na koji se javnost najviše fokusirala odnosio se na eventualne promjene pristupa Zapada Ruskoj Federaciji. Upravo u tom dijelu govora, Baerbock je napravila grešku.

"Putin može sutra da odluči da promijeni kurs za 360 stepeni. Ako to ne uradi, ne može se ništa promijeniti. Mi ćemo stajati na strani Ukrajine sve dok ponovo ne bude imala slobodu i mir", rekla je Baerbock, prenio je Deutsche Welle.

Dio govora u kojem se spominje "promjena za 360 stepeni" privukao je pažnju i bivšeg ruskog predsjednika te aktuelnog zamjenika predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrija Medvedeva koji je Baerbock prozvao majstorom geometrije.

"Baš je zabavno da tako neuki ljudi vode Evropu. Annalena Baerbock je rekla da bi bila sretna da Moskva okrene svoju poziciju za 360 stepeni. To znači, zadržati istu. Nema sumnje, majstore geometrije, tako će i biti. Ostajemo pri našoj poziciji", poručio je Medvedev.