U FORMI DOKUMENTA

Kina će predstaviti vlastiti prijedlog za političko rješenje rata u Ukrajini, saopćio je danas šef kineske diplomatije Wang Yi na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Obraćajući se globalnom skupu najviših političara i sigurnosnih dužnosnika, Wang Yi se požalio na novi "hladnoratovski mentalitet", naglasivši da će Peking stati na stranu mira i dijaloga. Najavio je posvećenost svoje zemlje mirovnim pregovorima, koji će doći u obliku dokumenta o političkom rješenju rata.

"Čvrsto ćemo stajati na strani mira i dijaloga", rekao je Yi publici na forumu.

U prikrivenoj kritici prema Zapadu, rekao je da Kina vjeruje da postoje "neke sile" koje ne žele da mirovni pregovori Ukrajine i Rusije uspiju.

Peking nije osudio rusku invaziju na Ukrajinu i umjesto toga kritikovao je zapadne sankcije protiv Moskve i prodaju oružja Kijevu. No, Narodna Republika Kina također je izbjegavala pokazati jasnu solidarnost s Rusijom kako ne bi ugrozila vlastite trgovinske odnose sa Zapadom.

Očekuje se da će kineski predsjednik Xi Jinping održati 'mirovni govor' na godišnjicu invazije na Ukrajinu 24. februara, nastavljajući liniju poziva Pekinga na mir, a izbjegavajući osudu Moskve.

Nekoliko sedmica prije invazije prošle godine, Moskva i Peking dogovorili su partnerstvo "bez ograničenja" i bili su sve bliži formiranu osovine nacija koje žele uravnotežiti američki globalni utjecaj.

"Svako jačanje kineske snage je ujedno i jačanje nade za mir u svijetu", rekao je Wang Yi publici koju su činili političari, vojni dužnosnici i diplomati.