GLEDAMO I NE VJERUJEMO

Nevjerojatne fotografije pristižu iz potresom pogođene Turske. Tako se na Twitteru dijeli i fotografija zgrade iz Adıyamana, na kojoj se vidi da je zgrada doslovno pojela parkirane automobile.

Netaknuti gornji kad zgrade kao da se samo spustio na automobile.

To se vjerojatno dogodilo jer u prizemlju nema dovoljno nosivih zidova koji su uklonjeni kako bi se otvorio prostor za trgovinu. Donji kat je nestao, a na gornjem su prozori ostali čitavi.

"Prozorsko staklo na srušenoj zgradi nije se razbilo. To je doista nadrealno. Staklo jače od temeljne konstrukcije!", zagraža se jedan od komentatora na Twitteru.

Stručnjaci u Turskoj godinama upozoravaju da su mnoge nove zgrade nesigurne zbog sustavne korupcije i vladinih politika koje su dopuštale tzv. amnestije za izvođače koji su se oglušili o građevinske propise, a sve s ciljem kako bi se potaknuo građevinski 'boom' i napunio proračun naplaćenim kaznama.

Naime, ako je zgrada amnestirana i ako je za nju plaćena odgovarajuća kazna, nije ju potrebno rušiti iako ne ispunjava uvjete navedene u građevinskim i potresnim propisima.

U Turskoj je nakon potresa izdano stotine naloga za uhićenja u vezi s izgradnjom zgrada koje su se srušile u potresu radi nepoštivanja sigurnosnih standarda.