KATASTROFALNA GRADNJA

Niz nevjerovatnih fotografija koje stižu iz potresom pogođenog područja u Turskoj svjedoče o katastrofalnoj gradnji tamošnjih zgrada. Katovi na mnogim zgradama su se složili jedan na drugi kao palačinke što je otvorilo niz pitanja o tome u kojoj su mjeri posljedice prirodne katastrofe pogoršane ljudskim propustima pri gradnji kuća.

– Prozorsko staklo na zgradi nije se razbilo. To je doista nadrealno! Staklo je jače od temeljne konstrukcije – zgraža se jedan od komentatora na Twitteru.

Godinama stručnjaci u Turskoj upozoravaju da su mnoge nove zgrade nesigurne zbog sistemske korupcije i vladinih politika koje su dopuštale tzv. amnestije za izvođače koji su se oglušili o građevinske propise, a sve kako bi se potaknuo građevinski ‘boom’ i napunio budžet plaćenim kaznama. Oni bi platili kaznu i nastavili graditi.
  U Turskoj je izdano preko stotinu naloga za hapšenje u vezi s izgradnjom zgrada koje su se srušile u potresu, a možda nisu trebale da su se poštivali sigurnosni standardi.

Ima još zgrada u Adıyamanu, čija stakla na prozorima nisu ni popucala, ali cijela se građevina iz temelja prevrnula na bok. Pogledajte i ovaj video:

Stanar susjedne zgrade Hasan Bozok pojasnio je kako se zgrada malo nagnula u prvom potresu, no kako ju je drugi skroz nagnuo na kuću koja se nalazi straga. Također, rekao je kako je bila stara samo godinu dana.

– Ne možemo shvatiti zašto se tako prevrnula. Naša koja ima kat manje je starija, sagrađena je 1996. i nije jako oštećena – kazao je.