TRAŽE NJEGOVU OSTAVKU

Mađarskom evropskom povjereniku Oliveru Varhelyiju mikrofon je ostao uključen tokom zasjedanja Evropskog parlamenta jučer, pa se nakon jednog od njegovih odgovora moglo čuti kako na mađarskom kaže: "Koliko još idiota ima?"

Povjerenik EU-a za susjedstvo i proširenje odgovarao je na pitanja europarlamentaraca o proširenju EU-a na Zapadni Balkan. Varhelyji je, odgovarajući na pitanje hrvatskih europarlamentarca Željane Zovko i Tomislava Sokola, nakon sjedenja zaboravio isključiti mikrofon i rekao "Koliko još ima idiota?", vjerojatno misleći na ostale europarlamentarce.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, HDZ-ova europarlamentarka Željana Zovko govorila je o najnovijem stanju u Bosni i Hercegovini te je istaknula nedavno formiranje Vijeća ministara BiH.

Zovko je prilikom rasprave pozvala na punu podršku Komisije novom sazivu, a poseban akcent stavila je na financijska sredstva EU.

Mađarska opoziciona stranka Demokratikus Koalicio (Demokratska koalicija) nakon sastanka oglasila se saopćenjem u kojem je pozvala na Varhelyijevu ostavku, ističući da je njegov komentar potpuno stran od funkcioniranja Evropskog parlamenta.

"Demokratska koalicija poziva na trenutnu ostavku Olivera Varhelyija, a ako odbije dati ostavku vlastitom voljom, očekujemo da ga predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen odmah otpusti", napisali su.

Dodali su da će slučaj prijaviti Evropskom parlamentu i predsjedniku Evropske komisije, prenose mađarski mediji.