ZEMLJOTRES U TURSKOJ

U katastrofalnom zemljotresu u Kahramanmarašu u Turskoj poginulo je 70 Albanaca, a još troje u Hatayu, rekao je za KosovaPress predsjednik Udruženja za kulturu i solidarnost Albanije Evren Kaya. Prema njegovim riječima, dosad je samo jedna albanska porodica izvučena živa iz ruševina.

Evren Kaya je rekao da primaju pomoć iz nekoliko zemalja za pomoć Albancima u Turskoj.

"U Kahramanmarashu je 70 umrlo. I u Hataju su umrla tri Albanca. Vidio sam ih tamo na Facebooku i pričam vam što sam čuo. Sada za hranu nije problem, ali ugrijati se je jako teško jer je hladno previše", kazao je Kaya. Dodaje da se mnogi Albanci koji žive u ovim potresom pogođenim mjestima boje vratiti se u svoje domove.

"Ambasada od nas nije ništa tražila. Nama s Kosova telefon nije zvonio. Mene ovaj ambasador nikada nije pitao, samo Avni Spahiu, Bekim Sejdiu, gradonačelnik Peći, Gazmend Muhaxherri i oni koji su gradonačelnici", ističe Kaya.

Dodaje da je dosad samo jedna albanska porodica izvučena živa iz ruševina.

"Samo je jedna osoba sa svojom porodicom pobjegla iz zgrade i izašla živa, četvero ljudi je izašlo. I on je trenutno u našem selu, i čim ga nešto pitam počne plakati jer mu je susjed poginuo", dodaje Kaya.

U zemljotresu jačine 7,8 stepeni po Richteru u Turskoj dosad je život izgubilo više od 37.000 ljudi. Ministarstvo vanjskih poslova Kosova za sada nije dalo nikakve informacije o Albancima u Turskoj.