SVI SU SPAŠENI

U moru loših vijesti iz potresom pogođenih područja stiže nam i jedna dobra. Tročlana porodica izvučena je iz ruševina u turskom Kahramanmaraşu čak 73 sata nakon razornog potresa.

"Spasilački timovi grada Sakarya i općine Isparta poslani su na lokaciju nakon što se čuo zvuk iz ruševine sedmerokatnice Gözde 2 na Azerbajdžanskom bulevaru u okrugu Onikisubat.

Nakon dugog rada timova, došli su do Alija Bağışa (55), njegove supruge Zelal Bağış (40) i njihove 5-godišnje kćeri Mir Berzan Bağış", izvještavaju turski mediji.

Zdravstveni dužnosnici istaknuli su da su sve tri žrtve potresa bile podvrgnute pregledima i napomenuli su da je njihovo stanje dobro. Obitelj Bagis se u razgovoru za Anadolu zahvalila svima koji su sudjelovali u akcijama spašavanja.

"Dobro je da postoje. Bog ih blagoslovio sve. Niko se ne može odužiti za ljubaznost ovih ljudi. Oni spašavaju ljudske živote. Niko se ne može odužiti njihovom teškom radu. Dijete je bilo jako sretno. Moje saučešće našoj zemlji. Stojimo uz našu braću, srce Turske kuca ovdje", rekao je gradonačenik Ekrem Yuce.

Turski mediji pišu kako se iz više srušenih zgrada u regiji mogu čuti glasovi ljudi koji su zapeli unutra. Službe na terenu rade sve kako bi došli do njih, ali vrijeme nije njihov saveznik. Šanse za preživljavanje smanjuju se iz sata u sat...

U nizu razornih potresa koji su pogodili Tursku i Siriju u ponedjeljak poginulo je, prema posljednjim informacijama, najmanje 16.000 ljudi. Strahuje se kako će ta brojka još osjetno rasti.