SPASILAČKI NAPORI U TOKU

Fatma Demir i njena sestra Merve spašene su u srijedu u Turskoj nakon što su preživjele čak 62 sata ispod srušene zgrade. Ured guvernera Gaziantepa objavio je snimak koji je uslijedio nakon spašavanja.

Fatma Demir ispričala je spasiocima da je u trenutku potresa pored nje bila njena rođaka Husra.

"Kad je došlo do potresa, betonska ploča je pala na mene. Pala sam na pod", ispričala je Demir i dodala da je nekoliko puta pokušala da dotakne Husru, ali da je nije mogla dohvatiti.
  Timovi za potragu i spašavanje u gradu Gaziantepu na jugoistoku Turske neumorno nastavljaju tražiti ljude koji su zatrpani ispod ruševina.

U zemljotresu koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju ukupno je stradalo više od 15.000 ljudi, najnoviji su podaci državnih agencija u obje zemlje. Procjene Svjetska zdravstvene organizacije su da bi broj mrtvih mogao dosegnuti i 20.000.

Četvrti dan traje potraga za preživjelima koji se nalaze ispod ruševina. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je tromjesečno vanredno stanje, a u zemlji rast bijes zbog spore reakcije vlasti nakon zemljotresa. Turski predsjednik je jučer stigao u pogođena područja i priznao da je bilo "nedostataka" u reakciji nakon zemljotresa.