Tragedija koja je uzdrmala Tursku

Rano jutros snažan zemljotres magnitude 7,8 stepeni po Richteru pogodio je granično područje Turske i Sirije. Nešto kasnije, isto to područje zatresao je novi zemljotres magnitude 7,5 stepeni.

Prema najnovijim informacijama, koje je saopćila Uprava za vanredne situacije Turske (AFAD), broj poginulih u zemljotresima porastao je na 1.762 osobe, dok je 12.068 osoba povrijeđeno. Prema podacima kojima raspolaže AFAD do sada je prijavljeno da je srušeno 5.606 zgrada.

Također, prema posljednjim zvaničnim informacijama, broj mrtvih u Siriji povećao se na 970.

Strahuje se da će ti brojevi biti značajno veći, s obzirom da je veliki broj ljudi još uvijek zatrpan u ruševinama, a spasioci iz cijelog svijeta užurbano pristižu kako bi bilo spašeno što više unesrećenih.

Podsjećamo, prvi zemljotres od 7,8 stepeni po Richteru, epicentar je imao u području Kahramanmaraša na jugoistoku Turske u blizini granice sa Sirijom.

Ubrzo nakon toga zatresao je zemljotres magnizude 6,6 stepeni, a epicentar je bio u susjednoj pokrajini Gazijantep, još bliže državne granice.

Kasnije je to područje pogodio novi potres jačine 7,5 stepeni, a turska seizmološka služba je zabilježila još 22 prilično snažna potresa, no niti jedan nije bio katastrofalan kao prva dva.

Potres se osjetio čak i u Izraelu, a Italija je na jugu zemlje objavila moguću opasnost od cunamija, no ona je nešto kasnije ukinuta.

Vlada u Ankari je proglasila najviši stepen opasnosti od katastrofe što znači da apeluje i na međunarodnu pomoć.

Pomoć je u međuvremenu ponudilo 45 zemalja, među ostalima i BiH, ali i Grčka i Izrael, kao i Švedska s kojima Turska i nema baš odnose koji bi se mogli okarakterisati kao prijateljski.

No, očigledno da se se u ovim trenucima međusobne ramirice ostavljaju po strani, a pomoć je potrebna ne samo u potrazi za preživjelima pod ruševinama, nego i za skrb, šatore i smještaj za hiljade preživjelih koji više mjesto za život.