ZATRAŽENA POMOĆ

Zemljotres jačine 7,8 po Richteru koji je rano u ponedjeljak pogodio južnu Tursku izjednačen je kao najjači koji je zemlja doživjela u više od 100 godina bilježenja, prema Geološkom institutu Sjedinjenih Država (USGS).

USGS je rekao da je jednako snažan potres magnitude 7,8 koji je pogodio istočnu Tursku 1939. rezultirao sa više od 30.000 smrtnih slučajeva.

Karl Lang, docent na Fakultetu nauke o Zemlji i atmosferi Sveučilišta Georgia Tech, rekao je za CNN da je područje koje je u ponedjeljak pogodio potres podložno seizmičkim aktivnostima.

"To je seizmogeno područje. To je vrlo velika rasjedna zona, ali ovo je veći zemljotres nego što su doživjeli ikada u posljednje vrijeme", rekao je Lang.

"Magnituda podrhtavanja koja se osjeti na površini je i funkcija količine oslobođene energije, veličine zemljoresa, ali i koliko je daleko ta energija oslobođena ispod površine. Dakle, ako je vrlo blizu površine, ako je potres plitak, onda može biti vrlo opasan." Potresi ove magnitude su rijetki, s manje od pet godišnje u prosjeku bilo gdje u svijetu.

"Ono što je ovdje stvarno neobično je da se radi o vrlo velikom zemljotresu koji je također blizu površine", rekao je Lang.

Turskoj nisu strani jaki zemljotresi, sedam zemljotresa magnitude 7.0 ili više pogodilo je zemlju u proteklih 25 godina, ali onaj u ponedjeljak je najjači. To je ujedno i najjači zemljotres koji se dogodio bilo gdje u svijetu otkako je potres magnitude 8,1 pogodio udaljenu regiju u blizini otočja South Sandwich u južnom Atlantskom oceanu 2021. godine.

Prema dosadašnjim informacijama u Turskoj je poginulo najmanje 500 osoba, a hiljade osoba je povrijeđeno.