NAPETO IZMEĐU SUPERSILA

Kina je kritikovala SAD i upozorila na poduzimanje "akcija" nakon što je američka vojska oborila navodno kineski špijunski balon u blizini obale Južne Karoline.

"Kina će odlučno podržati legitimna prava i interese relevantne kompanije, a u isto vrijeme zadržava pravo poduzimanja daljnjih radnji kao odgovora", navodi se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova Kine.

"Kina je jasno zatražila od SAD-a da to ispravno postupi na miran, profesionalan i suzdržan način", dodali su, "SAD je inzistirao na korištenju sile, očito reagujući pretjerano".

Balon su prvi primijetili građani u četvrtak dok je letio iznad Montane, gdje se nalazi jedno od tri američka polja silosa za nuklearne projektile u zračnoj bazi Malmstrom.

U subotu je predsjednik Joe Biden rekao da je bio obaviješten o prisutnosti balona dan ranije, iako to tada nije otkriveno.

"U srijedu, kada sam dobio brifing o balonu, naredio sam Pentagonu da ga obori, u srijedu, što je prije moguće", rekao je. Odlučeno je da se balon ne sruši dok je iznad kopna, zbog opasnosti od pada krhotina koje bi povrijedile ljude na tlu.

Dužnosnici Pentagona saopćili su da je borbeni avion F-22 u subotu ispalio projektil na balon, probušivši ga dok je bio uz obalu blizu Myrtle Beacha u Južnoj Karolini. Mornarica je preuzela potragu za ostacima.

"Uspješno su ga srušili i želim čestitati našim pilotima koji su to učinili", rekao je Biden nakon silaska s Air Force One na putu za Camp David, izvijestio je Associated Press.

Također u subotu, ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da je balon oboren uz odobrenje predsjednika "bez nepotrebnog rizika za živote Amerikanaca".

Ranije je Kina rekla da se radi o balonu za istraživanje vremenskih prilika koji je skrenuo sa kursa.

Također su optužili američke dužnosnike da su preuveličali incident nakon što je državni sekretar Antony Blinken iznenada otkazao svoj put u Peking, koji se trebao održati ove nedjelje.

Najviši kineski diplomat Wang Yi rekao je ranije prije nego što je balon srušen da je Kina "uvijek striktno slijedila međunarodno pravo".

Dodao je da “ne prihvaćamo nikakve neutemeljene spekulacije i preuveličvanje. Suočene s neočekivanim situacijama, obje strane moraju ostati smirene, komunicirati na vrijeme, izbjegavati pogrešne procjene i pomiriti razlike”

Blinkenovo putovanje, koje je bilo dogovoreno u novembru, smatralo se ključnim za stabilizaciju napetih odnosa između SAD-a i Kine. U subotu, nakon što je Blinken odustao od putovanja, Wang je ustvrdio da ono ionako nikada nije službeno potvrđeno.