PRIČA S PRVE LINIJE

Ukrajinski borac Andrij je za CNN ispričao svoja iskustva u borbama sa plaćenicima iz ruske grupe Wagner. Njegov položaj se nalazi jugozapadno od Bahmuta, a okršaji sa Wagnerovcima su sve inzenzivniji.

"Borbe su trajale 10 sati u komadu. Nije išlo u valovima nego se neprekidno pucalo. Kao da nisu prestajali dolaziti. Naše kalašnjikovi toliko su se zagrijali od neprestane paljbe da smo ih morali mijenjati. Bilo je oko 20 vojnika na našoj strani, a oko 200 na njihovoj", podsjeća se Andrej.

Komandanati Wagnera prvo šalju tek prisigle regrute iz ruskih zatvora. Oni nisu upoznati s vojnom taktikom i slabo su opremljeni. Nadaju se da će dočekati živi šestomjesečnog ugovora, i otići kući a ne u zatvorsku ćeliju.

"Natjeraju grupu od 10 vojnika, da se probije 30 metara, a zatim se počnu ukopavati kako bi zadržali položaj, objašnjava Andrij. Zatim stiže druga grupa koja se probija još 30 metara. Napreduju korak po korak, a u međuvremenu izgube puno ljudi. Tek kada je prvi val iscrpljen ili smanjen, Wagner šalje iskusnije borce, često s boka, koji pokušavaju pregaziti ukrajinsku obranu", kazao je Andrij i dodao da je taj napad bio nadrealno iskustvo.

"Naš mitraljezac je poludio jer je neprestano pucao na njih. Kaže kako zna da ga je upucao, ali da ovaj nije pao. I onda nakon nekog vremena, kada vjerojatno iskrvari, padne na pod. Penju se po leševima prijatelja, gaze po njima. Meni se čini da vjerojatno uzimaju neku drogu prije napada", ispričao je Andrij i kazao kako ga je to podsjetilo na filmove sa zombijima.

U jednom trentku Ukrajinsci su ostali bez metaka i našli se u okruženju wagnerovaca.

"Došli su s druge strane, nismo očekivali da će doći s te strane. Pucali smo do zadnjeg metka, bacili smo sve bombe koje smo imali i ostali smo samo ja i nekoliko momaka. Bili smo bespomoćni", prisjeća se Andrij.

Imali su sreće jer su se na kraju dana wagnerovci povukli. Andrijev prikaz načina ratovanja wagnerovaca podudara se s izvještajem ukrajinske obavještajne službe. U izvještaja se navodi da podrška artiljerije omogućuje Wagneru, jednom kad zauzme položaj, da iskopaju rupe i konsolidiraju napredovanje. Uvid u presretnute razgovore ukazuje na činjenicu da često izostaje komunikacija između wagnerovaca i ruske vojske.

CNN je ovih dana uspio doći do šefa grupe Wagner Jevgenija Prigožina, koji je upitan o slučajevima zlostavljanja u njegovoj grupi. Prigožin je odgovorio saopćenjem koje je uglavnom bilo u sarkastičnom tonu. CNN je nazvao "otvorenim neprijateljem", a zatim poručio da je grupa Wagner vojna organizacija koje poštuje sve potrebne zakone i pravila modernog ratovanja.

Andrij je kazao da je njegova jedinica zarobila samo jednog plaćenika Wagnera, čija je lična priča jednako tragična koliko je taktika wagnerovaca primitivna i brutalna. Na preslušanom snimku čuje se da je riječ o inžinjeru, koji je prodavao drogu da zaradi za život. Prijavio se u rat jer je vjerovao da će tako izbrisati svoj policijski dosje. Tako je htio omogućiti svojoj kćeri manje problema u ostvarenju sna da postane advokatica.

Andrij je uporedio ruskog predsjednika Vladimira Putina s Volodimirom Zelenskim, ukrajinskim liderom, koji je ne tako davno bio komičar u Ukrajini.

"Mi imamo prednost da možemo za predsjednika odabrati čovjeka kojega Rusi smatraju klaunom. U isto vrijeme je taj lik vođa slobodnog svijeta u ovom trenutku", kazao je Andrij.

Na kraju zaključuje da će pružati otpor bez obzira na to koliko će wagnerovaca Rusi poslati da napadaju njihove položaje.

"Gotovo svi moji momci su volonteri. Imali su dobar posao, imali su dobru platu, ali su se došli boriti za svoju domovinu. I to čini veliku razliku. Ovo je rat za slobodu. Nije čak ni rat između Ukrajine i Rusije. Ovo je rat između demokratije i režima", zaključuje Andrij.