UHAPŠEN U FRANCUSKOJ

Osuđeni ubica za kojeg se vjeruje da pripada jednoj od najmoćnijih talijanskih mafijaških organizacija otkriven je kako radi kao pizza majstor i uhapšen nakon gotovo 17 godina bijega.

Edgardo Greco (63) osumnjičen je za pripadnost ozloglašenoj Ndrangheti, mafijaškoj organizaciji u Kalabriji, u južnoj Italiji. Interpol je saopćio da je uhapšen u četvrtak u francuskom gradu Saint-Etienneu, gdje je vodio talijanski restoran pod pseudonimom.

Opisan kao "opasni bjegunac", Greco je bio tražen u Italiji kako bi služio doživotnu kaznu zatvora za ubistva Stefana i Giuseppea Bartolomea.

Optužen je i za pokušaj ubistva Emiliana Mosciara u sklopu mafijaškog rata između bandi Pino Sena i Perna Pranno koji je obilježio rane 1990-e.

Braća Bartolomeo pretučena su na smrt željeznim šipkama u skladištu ribe u januara 1991. godine, objavila je talijanska policija. Njihova tijela nikada nisu pronađena i vjeruje se da su otopljena u kiselini. Suparnički klanovi naručili su njihovo ubojstvo jer su, prema riječima vođa bandi, braća pokušavala proširiti svoje poslove uplićući se u poslove drugih kriminalnih obitelji.

U Saint-Etienneu u junu 2021. godine Greco je postao vlasnik talijanskog restorana pod nazivom Caffe Rossini Ristorante i vodio ga je do novembra 2021. godine. Prema dokumentima koristio je ime Paolo Dimitrio, a radio je i u drugim talijanskim restoranima u gradu.

Facebook račun za Caffe Rossini Ristorante, koji je sada zatvoren, pokazao je da su lokalni mediji izvještavali o njegovom otvaranju 2021. godine. Greco je također radio navečer u pizzeriji pod svojim lažnim imenom, navode talijanski mediji.

Nakon hapšenja u ranim jutarnjim satima u četvrtak, pojavio se pred istražnim sucem u Lyonu koji ga je službeno obavijestio o talijanskom nalogu za hapšenje, te mu je određen pritvor. Dok je još bio u Italiji, Greco je uspio izbjeći zatvor nakon što je predočio lažne dokumente koji potvrđuju lažnu bolest, liječenje zbog koje je navodno značilo da ne može biti pritvoren.

Ubistvo braće Bartolomeo označilo je prekretnicu za Ndranghetu. Mnogi šefovi kalabrijske mafije postali su doušnici i pomogli vlastima u uhićenju desetaka svojih saveznika. Klanove Ndranghete karakterizira duboko krvno srodstvo, osobina koja je ovu organizaciju nekoć činila gotovo neprobojnom. Ali sada su mnoga od te braće, nećaka, pa čak i šefove djece, odlučila svjedočiti protiv vlastite rodbine.

Ndrangheta se smatra najraširenijom i najmoćnijom talijanskom mafijaškom grupom koja djeluje diljem svijeta i ima jake veze s trgovinom kokainom koji iz Južne Amerike stiže u Evropu.

Podsjećamo, prošlog mjeseca talijanska policija uhapsila je Mattea Messinu Denara, jednog od najozloglašenijih šefova sicilijanske mafije Cosa Nostra, koji je bio u bijegu 30 godina. Šezdesetogodišnjak je uhapšen nakon što je posjetio zdravstvenu kliniku u glavnom gradu Sicilije, Palermu, gdje je bio na liječenju.