ODBILI PRIJEDLOG

Šef američke Centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns je navodno je ponudio Kijevu "mir u zamjenu za zemlju", a Moskvi - "zemlju u zamjenu za mir".

U januaru je šef američke Centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns predložio Moskvi i Kijevu da sklope mir, prema kojem je 20% okupirane teritorije Ukrajine otišlo iz Rusije, piše Neue Zürcher Zeitung (NZZ), citirajući dva njemačka političara.

Međutim, obje strane su odbile takvu ponudu. U Kijevu odbijaju sve prijedloge o podjeli njihove teritorije, a u Moskvi su sigurni da će "u svakom slučaju dugoročno dobiti rat".

Kada je postalo jasno da takav mirovni plan ne odgovara stranama, američki predsjednik Joe Biden odlučio je popustiti njemačkom kancelaru Olafu Scholzu i odobrio isporuku američkih tenkova Abrams Kijevu. To je omogućilo Njemačkoj da dozvoli isporuku tenkova Leopard 2 Kijevu.

"Ova verzija događaja je potpuno lažna", rekao je anonimni zvaničnik CIA-e za Newsweek.

Zamjenik glasnogovornika Vijeća za nacionalnu sigurnost Sean Davitt rekao je da informacije NZZ-a "nisu istinite". Zvanično, ni u Moskvi ni u Kijevu ovu informaciju nisu komentarisali.

Ukrajina nije pregovarala sa Rusijom od maja 2022. godine. Nakon aneksije regija Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk, koju je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio 30. septembra 2022. godine, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je odluku o zabrani pregovora s Putinom.